Una veu des de Cisjordània: professor palestí parla amb marxist.com

La següent és una entrevista realitzada per marxist.com a un professor palesti que viu a Cisjordània. Proporciona un poderós testimoniatge ocular de la brutal violència exercida contra els palestins pels colons il·legals israelians, recolzats per les FDI. També expressa la seva frustració cap a l’Autoritat Palestina i les elits governants en el Mitjà Orient, que estan abandonant a Palestina a la seva sort; en marcat contrast amb l’enorme solidaritat de les masses de la regió. L’entrevistat ha sol·licitat romandre en l’anonimat, per raons de seguretat.

Hola i benvingut. T’importaria explicar-nos una mica sobre tu?

Sí, gràcies per convidar-me avui. Sóc professor en un institut. I avui sóc aquí per a parlar sobre la situació a Cisjordània.

Com ha canviat la situació des del 7 d’octubre?

Ha canviat en molts aspectes respecte al comportament de l’AP [Autoritat Palestina] i respecte al comportament dels soldats [israelians], i també respecte al comportament dels colons que envolten a tot arreu tots els pobles i ciutats de Cisjordània.

El suport del govern israelià [als colons], i especialment en termes de diners i armes, ha augmentat enormement. La Seguretat Nacional d’Israel, com se’n diu allí, està equipant als colons amb més de

10.000 noves armes que estan utilitzant per a atacar als palestins, i han declarat que estan llestos per a atacar.

M’agradaria cridar l’atenció sobre la declaració de [el primer ministre israelià] Netanyahu que estan en estat de guerra i donant llum verda als israelians per a matar palestins, proporcionant tota la cobertura legal per a aquests actes.

Els colons estan aprofitant l’oportunitat per a atacar a qualsevol palesti no sols als carrers principals, sinó també, en començar aquesta guerra, en sincronització amb la temporada de recol·lecció d’olives aquí a Cisjordània.

Els vilatans palestins en aquest període viatgen als seus olivars per a recollir olives, per la qual cosa existeix un major risc de trobar-se amb colons israelians, recolzats per soldats israelians. Ataquen als vilatans palestins que troben, que no han res amb de defensar-se i no tenen res més que el que necessiten per a recollir les olives.

Si jo fos el president de Palestina, declararia la guerra, perquè l’enemic l’ha fet, i això proporcionaria un cert equilibri a la situació. Però aquí el president Abbas ni tan sols ha declarat una situació d’emergència. Està fingint que tot està bé aquí a Cisjordània.

Desafortunadament, el Consell de Ministres aquí en Palestina li està dient a cada empleat, a cada mestre, a cada infermera, a cada metge, que facin tot el possible per a arribar als seus llocs de treball. També han emès declaracions per escrit dient que no hi ha una situació crítica aquí a Cisjordània. I, no obstant això, fa dos dies, alguns mestres van rebre trets i van resultar ferits quan tornaven a casa de les seves escoles.

Disparat per soldats o per colons?

Colons

Sí, més de 100 palestins han estat assassinats a Cisjordània des del 7 d’octubre. Ha estat testimoni vostè mateix de l’augment de la violència?

Sí, he estat testimoni del transport dels cossos d’aquests màrtirs perquè una infermera em va cridar des d’un poble pròxim on viu i el vaig veure tot mentre anava allí per a secundar-los amb medicaments. Els que eren allí em van dir que molts colons, més de 10 colons secundats per soldats israelians, van atacar una casa que està fora del llogaret, als afores.

Llavors, mentre la gent intentava amagar-se, els colons israelians van irrompre a la casa i van començar a atacar als que viuen allí. Les persones que viuen a prop i les que viatgen per la zona van sentir els crits dels seus veïns. Es van afanyar a ajudar-los, però els soldats i colons israelians van començar a disparar-los, sense usar bales de goma, per exemple, ni bombes lacrimògenes.

Van començar a usar bales reals i van començar a apuntar a les seves parts vitals.

Un nen que està estudiant a l’escola on jo ensenyo va rebre un tret sota una olivera, però no va morir immediatament. I quan el seu amic anar a ajudar-lo i portar-lo a un lloc més segur, a una ambulància, també li van disparar. Tots dos van ser deixats sota l’olivera fins que van morir.

Assassinat per colons?

Segons testimonis, era un colon que és franctirador. Utilitza una bala per a matar palestins, no múltiples, perquè és molt hàbil en l’ús de l’arma.

Després estava tot el procés de portar els cossos a un funcionari i a un hospital, i posteriorment enterrar el cos o els cossos després de dos dies. El Ministeri palesti va declarar que a les persones se’ls permet prendre els cossos d’aquests màrtirs. Però en el seu camí de retorn al llogaret, aquest grup de colons israelians va declarar que bloquejarien la carretera per a ensenyar a aquests palestins una lliçó.

Van bloquejar la carretera, van atacar les ambulàncies i alguns dels cotxes que anaven amb ells, i van agafar els cadàvers de les ambulàncies i els van tirar al carrer. Així que un dels familiars d’aquests màrtirs, enutjat, va sortir del seu cotxe per a emportar-se els cossos i posar-los en l’ambulància. Però els colons li van disparar en l’acte. El seu fill es va afanyar a comprovar si estava bé o si estava mort, però a ell també li van disparar i ho van matar, sumant així dos morts més.

La gent del mateix llogaret, parents dels morts, es van trobar amb la situació tràgica d’haver d’enterrar a més màrtirs.

Has parlat sobre el comportament dels colons que es tornen més violents i sobre la intensificació dels atacs. També dius que el comportament dels soldats israelians ha canviat. De quina manera ha canviat?

En els últims 20 anys, diguem que des que tinc memòria, quan els colons venien a atacar llogarets palestins o automòbils als carrers principals, els soldats israelians tenien l’obligació de detenir-los, envoltar-los. Però recentment els colons israelians estan utilitzant el poder i l’equip dels soldats israelians per a aconseguir els seus plans.

Els colons tenen plans de ser més brutals contra els palestins i fer el que vulguin.

Esmentaves abans que comencéssim a gravar que havies vist a soldats israelians usar munició real en lloc de bales de goma i altres mètodes menys letals en el passat, però que ha augmentat això en les últimes setmanes.

Sí, per descomptat. He estat ensenyant en la mateixa secundària on ha tingut lloc la meitat dels episodis d’assetjament a Cisjordània per part de colons o soldats a les escoles. Així que era un punt calent de violència. No recordo molts casos de soldats o colons israelians usant bales reals, tal vegada 10 episodis com a màxim. Però en aquests dies, cada vegada que escoltes durant la nit, escoltes bales reals a tot arreu. Qualsevol palesti que prengui qualsevol camí que no s’espera que prengui serà atacat per colons israelians i, a vegades, per soldats israelians.

Estan usant bales reals per a matar, i aquesta és la meva opinió, la meva humil opinió. No sóc analista ni polític, però sembla que han rebut permís per a matar, per a atacar a qualsevol palesti. El seu objectiu no és ferir, sinó matar. Suposo que veuen això com la seva oportunitat de mostrar la seva poder i assetjar als palestins tant com puguin.

Òbviament, el govern i l’exèrcit israelians usen l’excusa a Gaza que estan matant a milers de civils perquè estan tractant de lluitar contra Hamas, que diuen que usa als civils com a escut humà. Per descomptat, aquesta és una excusa absurda per a un el que és un càstig col·lectiu contra Gaza. Però Cisjordània no està controlada per Hamas. Així que aquests atacs són pur terror. Tenen la intenció de terroritzar i intimidar, i mostrar força contra els palestins, veritat?

Sí. Per descomptat. Sí, estic d’acord amb tu al 100%.

Ets professor, així que has d’estar en contacte amb l’actitud dels joves, dels joves palestins a Cisjordània. Quina és la seva actitud? Quin és l’estat d’ànim dels teus alumnes?

Sentim que tots estem indefensos i impotents. No podem fer res aquí, res. Si ens ataquen, per exemple, a les nostres cases, no podem defensar-nos. I això és molt trist perquè l’AP està absent. Abbas no està fent res. Té un exèrcit nacional; el diu un exèrcit de seguretat nacional, però tots estan adormits a les seves cases. No estan fent res. No estan defensant res. No són presents en les entrades dels pobles, ciutats i campaments. No estan.

També sóc membre de la municipalitat i sempre em sento responsable d’una forma o una altra, de ser part de la crisi en la zona. És per això que m’han anomenat per a brindar suport mèdic als altres llogarets, perquè estic actiu aquí.

Discuteixo amb molts joves que hauríem de vigilar les entrades i les sortides del nostre poble o la nostra ciutat. La resposta és molt lògica, però no tenim res amb què protegir-nos. Com podem anar a les entrades, quan un colon boig, un jove colon boig, ve i ens dispara a tots i després tots ens anem, perquè no tenim res amb què protegir-nos? Així que es torna il·lògic. Ser aquí és com estar en una presó.

Així que estem indefensos. Encara que suposadament tenim un exèrcit, estem indefensos. Encara que tenim un govern aquí, i això pot semblar una cosa estranya de dir, tots dos governs estan treballant junts al meu entendre.

El govern israelià i l’Autoritat Palestina?

Sí, tots dos estan treballant junts i l’única diferència és que el govern israelià està cuidant bé als seus ciutadans comprant, per exemple, noves tecnologies, com la Cúpula de Ferro i moltes més coses noves, i els estan donant noves armes, no sols per a protegir-se sinó també per a atacar als palestins.

L’AP, d’altra banda, tanca a qualsevol palesti que critiqui el paper de l’Autoritat i demani que se li investigui. Se’ls pregunta: «Amb qui estàs treballant?» Van cridar a un dels meus amics l’altre dia, i quan va aparèixer, a pesar que les carreteres són molt perilloses, em va dir que el centre de policia està ple de palestins. I quan va conversar amb ells, va descobrir que tots havien estat anomenats perquè havien publicat [en línia] alguna cosa en contra del govern.

Els dic: “No estan fent res, ni per a protegir-nos ni per a defensar les nostres terres, les nostres vides; no estan fent res ni dient res. Sou impotents i inútils, i ja no hauríeu d’estar en el càrrec.”

Sembla que a més de sentir-se indefensos, la gent a Cisjordània també se sent extremadament enutjada, enutjada amb Israel, per descomptat, però també enutjada amb l’Autoritat Palestina.

Vegem-ho. Què és, al meu entendre, l’AP? Si vaig a un psicòleg, per exemple, tal vegada descobreix que estic sofrint de molts trastorns en aquests dies perquè he començat a mossegar-me les ungles i a arrencar-me el pèl de tant en tant. I això és inconscient a causa de la situació aquí. No puc fer res. Estic enutjat tot el temps. Estic revisant, per exemple, les xarxes socials per a assegurar-me que no tota Gaza, que és part de Palestina, hagi desaparegut. On està la part lliure de Palestina? Tots estem ocupats, però Gaza és l’única part que està, o ha estat, treballant per la seva llibertat, per la llibertat de la mesquita d’Al-Aqsa, com diuen, no per si mateixos.

Estan sofrint per la falta d’aigua, falta d’electricitat, falta de moltes coses, i estem gaudint d’algunes coses, gaudint del luxe de poder beure aigua sempre que la necessitem, mentre que molts d’ells, tal vegada milers d’ells, han passat dies en cases demolides. Quan penso en això, em torno boig perquè això és increïble i no puc asseure’m en la mateixa cadira durant una hora.

Imagini’s romandre dies en la foscor i no tenir esperança de ser trobat amb vida. Això és una bogeria i la nostra ira no és només contra el govern israelià, o els soldats, o els colons o l’Autoritat Palestina, sinó també contra els països àrabs circumdants. Tenen exèrcits i podrien fer alguna cosa. Podrien ajudar a alliberar Palestina, però prefereixen no fer-ho.

Tal vegada aquesta és una diferència cultural entre la nostra cultura i la teva, però som àrabs i si ens reunim, per exemple… Et contaré una història real. L’any 1988, me’n vaig anar als Estats Units. I vaig anar directament a una cafeteria a fumar narguil. Quan vaig entrar, alguna persona va reconèixer que jo era àrab i vi a mi. Em va preguntar: «D’on ets?» Li vaig respondre: «Sóc de Palestina, i tu?» Va dir: «Sóc de Síria, això és genial».

Ell era l’amo del lloc on ens asseiem junts, i em va presentar al seu equip que estava jugant a les cartes. Tenim un fort vincle allà on anem. Sentim alguna cosa l’u cap a l’altre, una espècie de responsabilitat o deure de protegir-nos els uns als altres, onsevulla que anem, o d’ajudar-nos els uns als altres.

Això continua sent cert, però només s’aplica a les persones, no als governs. Tal vegada has sentit parlar dels centenars de milers de jordans que marxen cap a la frontera perquè volen obrir-se pas i ajudar a protegir Palestina, o alliberar Palestina? A més, molts, molts egipcis aquí i allà, en l’Est i a l’Oest estan defensant la nostra causa i estan aclarint les coses en les xarxes socials. Estan aclarint les coses en canals oficials com la BBC o CNN, etc.?

L’única culpa és dels quals prenen les decisions com Al-Sisi a Egipte i el rei Abdullah [no la gent comuna]. Els governants tenen exèrcits. Poden fer moltes coses, però desafortunadament no estan fent res.

Bé, això demostra qui són els veritables amics del poble palesti. No són aquests governants reaccionaris; són els treballadors comuns, els pobres, els joves que salin per centenars de milers, enfurits com dius, sentint aquesta sensació de gran indignació pels terribles crims infligits a Palestina i indignats i enutjats amb els seus governs. És per això que nosaltres i la CMI diem que és necessari que hi hagi una nova Revolució Àrab, una nova ona revolucionària que barra el Mig Orient, no sols per a alliberar Palestina, sinó per a alliberar a tots els pobles del Mig Orient de la pobresa, el despotisme i la guerra.

En aquesta qüestió de solidaritat, no és només a Orient Mitjà, sinó als països imperialistes. Òbviament, el meu govern, el govern britànic, té una posició horrible cap a Palestina. Dona suport als crims israelians a fons. Els Estats Units és el principal partidari imperialista d’Israel i ho protegeix de qualsevol crítica de qualsevol dels crims que comet. Però hi ha hagut grans manifestacions als Estats Units, a Londres i en molts altres països.

Fa poc vam veure 500.000 als carrers. Ja saps, a França, on s’han prohibit les protestes a favor de Palestina, i a Berlín de manera similar. Així que no és només en el Mitjà Orient on Palestina és un far de resistència. També és un far per als treballadors, per als oprimits de tot el món.

Llavors, l’últim que vull preguntar-li és tens un missatge per a la gent comuna, la gent treballadora comuna, els joves i els pobres de tot el món que, malgrat la propaganda i la repressió dels seus governs, estan sortint en suport de Palestina?

Sí. En primer lloc, no depenguin d’un canal de televisió per a esbrinar què és veritat, i sempre pensin en les coses novament i pensi-ho de nou, perquè els fets són molt clars. Qualsevol pot esbrinar què és real i què és fals. Aquest missatge i l’altre és: no subestimis el paper de difondre la paraula.

Molt bé, bo, moltes gràcies per acompanyar-nos avui: solidaritat i Palestina lliure, intifada fins a la victòria, revolució fins a la victòria.

Moltes gràcies. Ho apreciem enormement. Moltes gràcies.

20 DE NOVEMBRE DE 2023 / PER IN DEFENCE OF MARXISM

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí