No al cop d’Estat, mans fora de Veneçuela!

Corrent Marxista Internacional, 12 February 2019

El Corrent Marxista Internacional rebutja l’intent en marxa de l’imperialisme nord-americà de dur a terme un cop d’estat a Veneçuela. El que estem presenciant és un intent flagrant de destituir el govern veneçolà del president Maduro per part d’una coalició de països liderats per Trump. Aquest és l’últim episodi d’una campanya de 20 anys contra la Revolució Bolivariana incloent cops d’estat militars, infiltracions paramilitars, sancions, pressió diplomàtica, disturbis violents i intents d’assassinat.

 

Per ordre de la Casa Blanca i després de reunions a Washington, Juan Guaidó es va autoproclamar “president encarregat” en un acte de carrer a Caracas el 23 de gener. Aquesta declaració no té cap legitimitat en absolut, però va ser immediatament reconeguda per Trump, Bolsonaro, Duque, Macri i Almagro. Altres els van seguir, incloent 19 països de la Unió Europea. Després van demanar a l’exèrcit veneçolà que declarés la seva lleialtat al nou “president”. A això li van seguir les sancions imposades per EUA a la petrolera veneçolana PDVSA i l’embargament dels seus actius a EUA pel valor de 7.000 milions de dòlars. El Banc d’Anglaterra està retenint altres $ 1.200 milions en or pertanyent a Veneçuela per instruccions dels Estats Units. L’objectiu és asfixiar l’economia veneçolana per obligar-los a sotmetre’s.

Aquests actes d’agressió imperialista flagrant s’estan duent a terme sota la cobertura de la “democràcia” i l’”ajuda humanitària”. Siguem clars, l’imperialisme va mentir sobre les seves raons per envair l’Iraq (“armes de destrucció massiva”), va mentir sobre les raons per al bombardeig de Líbia i sempre ha tractat de trobar una justificació per a l’agressió imperialista. El govern dels Estats Units, que està construint un mur per impedir l’entrada de migrants, tanca en gàbies a aquells que aconsegueixen entrar i separa els nens migrants dels seus pares, clarament no té la menor preocupació per la difícil situació dels migrants veneçolans. Trump ha nomenat Elliot Abrams com a persona a càrrec de supervisar totes les operacions per “restaurar la democràcia a Veneçuela”. Això et diu tot el que necessites saber sobre això. Abrams va organitzar el finançament dels Contres contra-revolucionaris a Nicaragua i va donar suport als esquadrons de la mort a El Salvador i Guatemala als anys vuitanta.

El cop té tres objectius principals. Un és aixafar la Revolució Bolivariana, un objectiu que Washington ha perseguit per tots els mitjans possibles durant 20 anys. En segon lloc, això permetria a l’imperialisme nord-americà controlar les enormes riqueses petrolieres i minerals de Veneçuela. Finalment, això també serviria per donar una lliçó als treballadors i camperols en tot el continent i, en particular, com una clara amenaça per a la revolució cubana.

Si aquest intent de cop té èxit, serà un desastre per al poble treballador a Veneçuela i més enllà. Guaidó ja ha anunciat el seu programa: la privatització d’empreses nacionalitzades (electricitat, acer, telecomunicacions, ciment, etc.) i les terres expropiades; l’ “obertura” de la indústria petroliera a multinacionals estrangeres en termes molt favorables; acomiadaments massius de treballadors del sector públic; la destrucció de tots els programes socials; privatització de l’assistència sanitària i l’educació; un “pressupost equilibrat” … Aquest és un programa obert de reacció en el camp social i econòmic.

Per implementar aquest programa, aquest govern hauria d’aixafar la resistència dels treballadors i camperols, suprimint les llibertats democràtiques, atacant les organitzacions sindicals i “comuneras” i detenint als seus dirigents. Coneixent el caràcter de les torbes de l’oposició reaccionària i el seu historial, també ens podem esperar que vagin a organitzar linxaments de chavistes.

Tots els socialistes, tots els antiimperialistes i tots els demòcrates conseqüents tenen el deure d’oposar-se a aquest cop amb totes les seves forces. No hi ha espai per a la vacil·lació. No és possible adoptar una posició de “ni una cosa ni l’altra” davant d’una agressió imperialista flagrant.

Aquesta situació s’ha deteriorat per les vacil·lacions de Maduro i la burocràcia del PSUV i els seus continus intents de buscar un compromís amb l’imperialisme i la classe dominant de Veneçuela. La continuació d’aquesta política avui tindria conseqüències nefastes.

L’intent de cop s’ha de combatre mobilitzant els obrers i camperols revolucionaris i assestant cops a l’imperialisme i els seus agents locals, l’oligarquia (banquers, capitalistes i terratinents). Cal enfortir i armar la milícia i desenvolupar-la en cada barri obrer, fàbrica i comunitat camperola. Guaidó ha demanat obertament un cop militar, ha encoratjat el segrest de béns veneçolans per part dels Estats Units i ara reclama l’agressió militar d’Estats Units contra Veneçuela. Això és una traïció al poble veneçolà. Ha de ser arrestat i jutjat, i cal tancar la colpista Assemblea Nacional.

Les empreses multinacionals dels països involucrats en el cop d’Estat han de ser expropiades. Les propietats dels oligarques involucrats en el cop d’Estat han de ser expropiades. Els latifundis han de ser lliurats als camperols. Aquestes propietats han de posar-se sota el control dels treballadors i els camperols com la base d’un pla democràtic de producció per atendre les necessitats urgents de les masses veneçolanes.

El Corrent Marxista Internacional es compromet a continuar redoblant els esforços de la campanya Mans Fora de Veneçuela i portar-la al moviment obrer i juvenil a tot el món amb totes les nostres forces. Fem una crida a totes les organitzacions d’esquerra, sindicals i juvenils que s’uneixin a aquesta campanya. Mans fora de Veneçuela! Ni cop, ni guerra imperialista! Expropiar els imperialistes i l’oligarquia! Treballadors del món, uniu-vos!

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí