Solidaritat amb els independentistes detinguts – Aturem la repressió

Ahir, 16 de gener, setze persones van ser arrestades per la policia espanyola a Girona (Catalunya) sense ordre judicial. Entre els detinguts hi havia dos batlles de la CUP, un foto-periodista i diversos activistes dels CDR (Comitès de Defensa de la República), l’ANC (Assemblea Nacional Catalana), La Forja (organització juvenil independentista) i el SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans). Des del Corrent Marxista Internacional volem expressar la nostra solidaritat amb els detinguts i les seves organitzacions i expressar la nostra protesta més forta contra un altre cas de repressió i criminalització del moviment republicà català per part de l’estat espanyol. Fem una crida a les organitzacions i activistes de la classe treballadora i l’esquerra de tot el món a expressar la seva solidaritat i rebuig.
[Original anglès]

Les detencions van tenir lloc just uns quants dies abans de l’inici del judici contra els dirigents polítics catalans acusats de rebel·lió i sedició per la seva participació en l’organització del referèndum d’independència català l’1 d’octubre de 2017.

Els detinguts d’ahir, 11 al matí i 5 a la tarda, són acusats de “desordres públics” per la seva presumpta participació en una protesta pacífica l’1 d’octubre de 2018, en el primer aniversari del referèndum d’independència català, que va culminar amb el bloqueig de les vies de l’AVE a Girona.

De manera totalment escandalosa, les detencions es van fer sense ordre judicial, a iniciativa de la Brigada d’Informació de la policia espanyola. Als detinguts se’ls va preguntar sobre la seva participació en els esdeveniments i se’ls van ensenyar fotografies d’aquests, i posteriorment van ser posats en llibertat. La seva posada en llibertat demostra que en realitat no hi havia cap raó real pels arrestos que a més tampoc tenen base jurídica de perfil. L’objectiu era intimidar i amenaçar els activistes independentistes en general

Entre els detinguts ahir hi havia els batlles de la CUP de Celrà, Daniel Cornellà, i Verges, Ignasi Sabater, que van ser detinguts per agents de la policia espanyola encaputxats. Al seu advocat Benet Salellas se li va negar accés als seus clients “fins que no parlés en castellà” i només els va poder veure tres hores més tard.

Un dels arrestats és el foto-periodista Carles Palacio que va ser detingut per agents de paisà que el van pujar a un cotxe sense identificar. A Palacio li van ensenyar fotografies del bloqueig de l’AVE blocatge en les que ell apareix clarament portant un braçalet de “PREMSA”. Sembla que cobrir una protesta pacífica com a membre de la premsa és ara també un crim.

La policia també va intentar detenir a un altre membre del SEPC a la Universitat de Girona, però l’activista per evitar-los va entrar a la universitat on la policia no pot entrar sense una ordre judicial o permís del rector. Dotzenes de persones es van quedar tota la nit acompanyant l’activista i amb el compromís del rector que no donaria permís a la policia per entrar al recinte.

Durant el dia dotzenes de persones reunides es van congregar a la comissaria de la Policia Nacional a Girona i al vespre milers de persones es van manifestar a ciutats i viles de tot Catalunya per protestar contra aquesta nova provocació de l’estat espanyol.

Aquesta última onada d’arrestos és part d’una campanya més ampla de criminalització del moviment independentista i republicà català. A més dels casos més coneguts dels dirigents polítics empresonats o a l’exili, hi ha dotzenes d’altres activistes menys coneguts que han estat multats o estan sent perseguits per tota mena de càrrecs (incloent-hi terrorisme, sedició, rebel·lió, delictes d’odi) en un intent d’acovardir el moviment. No ho aconseguiran.

Corrent Marxista Internacional, Londres, 17 de gener, 2019

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí