Afganistan: Kabul envoltada per l’ofensiva dels talibans

Les forces talibans s’estan apoderant de franges de territori en una ofensiva per tot el país, mentre les tropes nord-americanes es retiren de l’Afganistan. S’ha predit que el règim titella de Kabul, instal·lat per l’imperialisme nord-americà i els seus aliats, podria caure en un mes.

Mentrestant, el poble de l’Afganistan s’enfronta a la perspectiva imminent d’un govern renovat dels talibans, submergint de nou en el malson de la negra reacció obscurantista.

L’operació encapçalada per l’imperialisme nord-americà i els seus aliats de l’OTAN fa 20 anys serà una derrota total, tal com ho vam predir des del principi. Poc després de la caiguda de Kabul el 2001, Alan Woods va escriure el següent:

“[Els] talibans, encara que estan ferits, no han estat destruïts, i poden tornar més endavant, quan la desil·lusió amb el nou govern a Kabul s’instal·li, com inevitablement succeirà”.

Aquesta avaluació, 20 anys després, ha demostrat ser 100% precisa.

L’ofensiva dels talibans

La velocitat de l’avanç dels talibans ha desafiat les expectatives del govern de Kabul i és un testimoni de la seva falta d’una base genuïna de suport. Enlloc les masses s’han agrupat en la seva defensa. De fet, han estat en gran part absents de l’equació: malgrat el seu odi i por als talibans, ningú vol lluitar i morir pels gossos falders reaccionaris de l’imperialisme. El mateix s’aplica a l’exèrcit afganès: les bases no confien en el règim ni en els corruptes i podrits alts comandaments del seu exèrcit.

Tot i que suposadament superen en nombre als talibans en tres a un i s’han beneficiat de dècades de suport material de l’imperialisme nord-americà, les tropes afganeses s’estan retirant i rendint sense lluitar en moltes àrees, deixant armes i vehicles perquè siguin capturats pels insurgents. En alguns llocs, els talibans han pogut negociar retirades incruentes amb tropes i policies afganesos mal equipats, a més de comprar als cabdills locals i als ancians de les aldees per evitar enfrontaments amb les milícies civils.

Després d’haver aconseguit grans avenços en el camp (on històricament han tingut més suport), els talibans van continuar assaltant les ciutats de l’Afganistan, començant al sud i l’oest, i després atacant al nord. Ara ja s’han assegurat un control sobre la regió nord, que tradicionalment ha estat hostil als talibans. Per exemple, Faizabad a les muntanyes de nord-est de l’Hindu Kush mai va caure davant els islamistes quan van governar el país en la dècada de 1990, però ara està a les seves mans.

15 capitals de província han caigut en qüestió de dies, incloses Sar-i-Pol, Sheberghan, Aybak, Kunduz, Taluqan, Pul-i-Khumri, Farah, Zaranj, Ghazni, Herat, Feruz Koh i Qala-e Naw. S’ha afirmat que Kandahar, la segona ciutat més gran de l’Afganistan, amb una població de 600.000 habitants, va ser presa ahir després de setmanes de setge.

En un comunicat, els talibans van afirmar haver pres el control de l’oficina del governador, el quarter general de la policia i els centres operatius clau en tota la ciutat, a més de “centenars d’armes, vehicles i municions”.

Segons els informes, també s’ha pres Herat, la tercera ciutat més gran. El cabdill local i exministre del govern de Hamid Karzai, Ismail Jan, conegut com “el Lleó d’Herat”, va arribar a un acord amb els talibans, permetent a aquests últims prendre la tercera ciutat sense disparar un sol tret.

Molts altres senyors de la guerra locals, sobre els quals descansa el feble règim recolzat pels Estats Units, consideren canviar les seves lleialtats a mesura que els talibans continuïn el seu avanç. I avui, l’exèrcit afganès ha pres la ciutat de Lashkar Gah, capital de la província de Helmand, després de setmanes d’aferrissats combats, tot i comptar amb el suport aeri dels Estats Units.

El govern ara està centrant els seus esforços en reforçar la defensa de Kabul, amb els talibans a només 50 quilòmetres de les afores de la ciutat, així com Mazar-i-Sharif i Kunduz al nord-oest, la quarta i sisena ciutat més grans, respectivament. Altres àrees estan sent deixades en gran part als seus propis recursos.

Això ha permès als talibans obtenir més guanys a baix cost. Chaghcharan, la capital de la província de Ghor, ha caigut avui sense resistència. Puli Alam, Qalat i Tarinkot, les respectives capitals provincials de la província de Logar, la província de Zabul i la província d’Uruzgan, han sigut preses poc després.

L’aparent facilitat amb què els talibans han escombrat el país ha posat de manifest la mentida d’Estats Units i l’OTAN sobre la instal·lació d’una suposada democràcia a l’Afganistan. S’ha revelat com un règim titella absolutament menyspreat, que descansa sobre senyors de la guerra reaccionaris i corruptes i baionetes nord-americans.

Kabul envoltada

La recent allau de victòries dels talibans s’anuncia com “el principi de la fi” de el règim de Kabul. Milers de refugiats que fugen de l’avanç dels talibans han inundat Kabul, que ara es troba sota estat de setge.

Els talibans han capturat Puli Jumri i Ghazni, donant-los el control de les carreteres que condueixen a la ciutat des del nord i sud-oest, i els funcionaris nord-americans prediuen que podria caure en qüestió de 30 a 90 dies. Un comandant talibà va explicar la seva estratègia d’envoltar Kabul i asfixiar la ciutat de la resta del país: “Rodejarem Kabul com una anaconda. El control de Kabul i del règim afganès és inevitable, potser d’aquí a unes setmanes “.

Tot i haver promès protegir el seu poble “per la força” si fos necessari, la desesperació dels imperialistes es veu desmentida per la seva promesa d’ajudar a qualsevol futur règim afganès -inclòs un dirigit pels talibans- a canvi de salvaguardar l’ambaixada dels Estats Units.

En aquest punt, el govern d’EE. UU. simplement vol evitar la humiliació final d’escenes similars a la caiguda de Saigon, on es va veure obligat a transportar al seu personal abans que els combatents nord-vietnamites envaïssin la seva ambaixada. Davant el deteriorament de la situació, els Estats Units ha anunciat que enviarà 3.000 soldats més a l’Afganistan per accelerar la retirada dels ciutadans nord-americans.

Si bé el portaveu del Pentàgon, John Kirby, va afirmar que “ningú està abandonant Afganistan”, està molt clar que els nord-americans s’estan batent en una retirada completa i precipitada, deixant als seus antics aliats a Kabul a la tendra mercè dels talibans.

De fet, el president dels Estats Units, Joe Biden, va contradir ràpidament a Kirby, afirmant que l’Afganistan aviat hauria de “lluitar per si mateixa”.

És evident que els talibans no tenen interès a arribar a un acord negociat. Han capturat més de la meitat del territori de l’Afganistan en poc temps i s’està preparant per a un enfrontament amb el govern de Kabul a la capital.

La població de l’Afganistan aparentment ha acceptat la inevitabilitat de la victòria dels talibans. S’informa que el Pakistan, que ha protegit i donat suport als talibans durant anys, permetent conservar la seva força precisament en aquest moment, s’està preparant en privat per entaular relacions amistoses amb qualsevol nou règim islamista.

Iran s’ha mantingut en silenci després de la captura d’importants encreuaments fronterers per part dels talibans, però ha donat suport als talibans en un intent per assegurar bones relacions amb ells després de la retirada dels Estats Units.

I la Xina va acollir a una delegació d’alt nivell de líders talibans al juliol, conscient que necessitarà mantenir el flux comercial a través del país com a part del seu projecte de la Franja i la Ruta (Belt and Road), el que requereix l’establiment de relacions.

La victòria està a l’abast dels talibans, però això no significarà l’obertura d’un període d’estabilitat. La barbàrie que espera es deu únicament a les accions de l’imperialisme.

Tot i negar les denúncies de víctimes civils, hi ha cada vegada més informes que els talibans duen a terme tortures i execucions en territori recuperat: començant amb tropes captives i figures destacades del règim de Kabul. Per exemple, Dawa Jan Menapal, cap de el Centre d’Informació i Mitjans de Govern, va ser assassinat recentment, a més de desenes de periodistes, buròcrates de govern, jutges i altres figures públiques, per tal d’eliminar els opositors.

També hi ha hagut informes que els talibans s’estan preparant per tornar a imposar les seves polítiques religioses de línia dura. En Balj, al nord, s’han distribuït fullets als civils que “animen” a les dones a romandre a casa i a no anar a l’escola. En altres llocs, les dones han estat suposadament expulsades per la força dels seus treballs en la banca i l’administració pública.

Centenars de milers d’afganesos comuns i corrents estan terroritzats davant la perspectiva de el govern dels talibans, d’aquí l’èxode de refugiats a Kabul. Segons els informes, els carrers de les capitals de província recentment capturades estan abandonades, les poblacions han fugit o s’han amagat a casa seva, esperant ansiosament el que ve a continuació.

Un desastre de l’imperialisme

Aquesta guerra sempre va ser impossible de guanyar per als imperialistes i ha exposat i accelerat el relatiu declivi de l’imperialisme nord-americà en l’escenari mundial.

El 2010, Alan Woods va explicar:

 “La veritat és que anys d’ocupació no han resolt res. Els talibans tenen reserves quasi il·limitades de mà d’obra i diners (a través del lucratiu tràfic de drogues). Tenen refugis segurs al Pakistan i el suport d’un sector important de l’exèrcit i de l’Estat del Pakistan.

“Una derrota a l’Afganistan seria un desastre. Seria una humiliació per a Occident i per l’OTAN. Fins i tot l’objectiu més limitat de la guerra: negar [als islamistes] una base segura per a les seves operacions, fracassarà …

“Com sempre, les veritables víctimes seran el poble afganès, amenaçat amb un descens a la barbàrie. Els afganesos odien l’invasor estranger, però això no vol dir que donin suport als talibans. A molts afganesos els agradaria desfer-se dels talibans, però no veuen cap alternativa “.

Aquestes paraules, escrites fa més d’una dècada, encapsulen perfectament la situació actual.

Estats Units esperava poder mantenir els seus interessos a l’Afganistan expulsant als talibans (que va ser, en primer lloc, una creació monstruosa dels imperialistes) i instal·lant un règim estable que pogués mantenir a ratlla. Després de dues dècades de guerra, no han aconseguit absolutament res excepte més misèria i destrucció. És probable que la batalla final a Kabul sigui més sagnant i perllongada que els enfrontaments en altres llocs. Però l’evidència apunta a una victòria dels talibans.

Aquest desastre i la misèria per venir són producte de l’imperialisme capitalista. A més, l’experiència dels últims 20 anys ha advertit que l’eliminació dels talibans per l’imperialisme estranger només podria tenir conseqüències reaccionàries.

A la fi, només les masses de l’Afganistan, i els seus germans i germanes de classe a la regió, poden posar fi a la seva dominació per l’imperialisme, dels talibans i dels senyors de la guerra.

La fi de la barbàrie que assola l’Afganistan mai pot arribar amb les baionetes imperialistes. Només mitjançant la lluita de classes unida dels camperols i treballadors de l’Afganistan i de la regió en general, per enderrocar el capitalisme mitjançant una revolució socialista, es podrà posar fi al patiment que el poble afganès es veu obligat a suportar.

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí