Bombardeig de Gaza: Nova volta de rosca d’Israel – Cal preparar una resistència de masses!

El bombardeig israelià de Gaza ja ha matat al menys a 53 palestins, entre els quals 14 són nens, i ferit a centenars, mentre que set israelians han mort per coets disparats des de la franja de Gaza.

Els mitjans de comunicació internacionals han presentat una vegada més els bombardejos com una represàlia legítima contra la decisió de Hamàs de llançar coets contra Israel. No obstant això, com de costum, donen una visió completament unilateral de les causes reals d’aquesta escalada de la crisi a Israel i Palestina.

Si haguéssim de creure a Jared Kushner, assessor principal per a Orient Mitjà i gendre de l’expresident dels Estats Units, Donald Trump, el que estem veient a Israel i Palestina ni tan sols està succeint. En una típica mostra d’arrogància, Kushner va escriure el mes passat al Wall Street Journal: “Estem sent testimonis dels últims vestigis del que s’ha conegut com el conflicte àrab-israelià”.

El que estem veient és una altra escalada de violència contra la població palestina per part de l’Estat israelià. Aquest és el resultat enverinat dels intents d’imposar una “pau” imperialista fortament armada per l’imperialisme nord-americà, sobre la base de la supressió dels drets de la majoria palestina. Trump va seguir implacablement aquesta política: amb el reconeixement nord-americà de Jerusalem com la capital indivisa d’Israel; la llei constitucional de Netanyahu que declara a Israel un Estat jueu; la reclamació territorial d’Israel sobre els Alts de Golan, i com a culminació la signatura dels anomenats “Acords d’Abraham”.

El missatge proclamat pels Acords, en realitat, estava adreçat al jovent i les masses palestines de Gaza, Cisjordània, Israel, i a la diàspora palestina de milions de persones: “Esteu sols. Els vostres drets mai seran reconeguts i només us queda una opció: subscriure’ls “.

Netanyahu gustosament va cobrar el xec en blanc proporcionat per l’imperialisme nord-americà al duplicar l’implacable programa d’apropiació de terres de l’Estat israelià. Va recolzar el reconeixement legal de les demandes presentades pel moviment racista i nacionalista de colons jueus de dreta, en àrees palestines densament poblades de Cisjordània i Jerusalem Est.

S’han aplicat dobles mesures al discriminar sistemàticament a la població palestina que viu dins d’Israel, per no parlar dels que viuen als territoris de l’autoritat palestina o a Jerusalem Oriental. Aquí, l’Estat israelià és de fet una potència ocupant, amb un estricte control sobre les carreteres, l’aigua, les telecomunicacions, l’energia i tota mena de subministraments: ara inclou el suport dels subministraments de vacunes COVID-19.

El laberint kafkià de lleis i reglaments, dissenyat per negar qualsevol dret substancial a la població palestina, i la repressió violenta de qualsevol intent de resistir al trepig dels drets humans fonamentals, ha posat cada vegada més a la població palestina d’esquena contra el mur.

En els últims mesos, hem vist una onada creixent de lluites contra els desallotjaments, demolicions, expropiacions de terres i les provocacions diàries antipalestines dels colons i l’extrema dreta sionista.

La combativitat mostrada per la joventut a Gaza l’any passat, amb milers desafiant les bales dels franctiradors israelians durant setmanes, hauria de servir com a advertència: la repressió no aconseguirà res més que una resistència encara més decidida.

Escalada

Un cop més, Netanyahu va aprofitar l’oportunitat per intensificar el conflicte per tal de superar les divisions internes que amenacen el seu control del poder. Encara està per veure si aquesta aposta produirà l’efecte desitjat o, com és més probable, conduirà a una crisi política i institucional encara més profunda, que explotarà en algun moment al cor de l’Estat israelià.

El silenci ensordidor de Joe Biden a Estats Units diu molt sobre la posició de l’imperialisme nord-americà. Qualsevol intent de posar distància entre la nova administració nord-americana i les polítiques de Trump posaria en perill la seva relació amb Israel i les monarquies reaccionàries del Golf, que ja estan alarmades per l’intent actual de ressuscitar les negociacions d’Estats Units amb l’Iran.

Com de costum, la veritat és la primera víctima de la guerra. L’allau de propaganda que culpa Hamas per l’escalada actual pot unir temporalment a l’establishment polític israelià al voltant de Netanyahu, però no podrà amagar la imatge real per molt temps.

Durant setmanes, l’agressió contra els drets dels palestins s’ha intensificat en una sèrie de casos d’alt perfil. En un intent per netejar encara més Jerusalem oriental dels seus residents palestins i reemplaçar-los per colons jueus, l’exèrcit i la policia israelianes van ajudar als colons jueus a apropiar d’una dotzena de cases de famílies palestines al barri de Sheij Yarrah.

Si bé als residents palestins se’ls va negar l’entrada al veïnat, els colons armats podien entrar-hi i sortir-hi com volen. La protesta palestina, que inicialment va ser pacífica, va ser reprimida amb mà dura per l’Estat israelià. Es va detenir a manifestants i transeünts desarmats, inclosos nens. Es van utilitzar bales de gas lacrimogen i d’acer amb cobertura de goma contra els manifestants. Si bé els palestins van ser durament reprimits, els colons que els van llançar gasos lacrimògens no tenien res a témer de la policia.

La decisió de la policia israeliana de prohibir als palestins reunir-se davant de la Porta de Damasc a Jerusalem Oriental, un lloc de reunió comú per als residents palestins de la ciutat, especialment durant el Ramadà, va ser una nova provocació. No es va donar cap explicació. Els palestins ho van veure com el que era: un altre intent de llevar-los un lloc central de la ciutat. Altres protestes inicialment pacífiques van ser novament rebudes amb violència gratuïta per part de l’Estat israelià.

Tirar sal a la ferida

Es va llançar sal sobre la ferida quan una torba de feixistes i racistes israelians, organitzada per l’organització racista Lahava, va manifestar-se per la ciutat vella i Jerusalem Oriental la setmana passada. La multitud va agitar banderes israelianes i va cridar consignes com “Mort als àrabs!” Alguns parlaven en veu alta de colpejar als àrabs i, si això no fos possible, de colpejar als esquerrans israelians, preguntant insistentment als transeünts si eren esquerrans. Abans de la protesta, els dretans parlaven de “cremar als àrabs avui” i demanaven l’ús d’armes a les xarxes socials, com informa Ha’aretz.

Itamar Ben-Gvir, líder del partit feixista Otzma Yehudit ( “Poder jueu”), en un acte de provocació, va traslladar la seva oficina a barri palestí de Sheikh Yarrah.

El partit és successor del partit feixista Kach, que va ser prohibit en la dècada de 1990 a causa d’actes de terrorisme contra els àrabs. Diverses vegades, Ben-Gvir s’ha expressat en termes inequívocs que s’oposa als drets de ciutadania dels palestins, així com al seu dret a votar o a ser part del parlament israelià. El tinent d’alcalde de Jerusalem, Arieh King, va ser gravat dient-li a un activista palestí que és una llàstima que una bala li arribés a la cama en lloc del cap.

Les accions de la policia i de l’exèrcit van ser una escalada conscient d’agressió per part d’Israel. Les autoritats israelianes van intensificar la situació encara més a l’assaltar la Muntanya del Temple (Haram al-Sharif) i la mesquita A l’Aqsa, el tercer lloc més sagrat de l’Islam. Es van disparar granades de gas lacrimogen dins de la mesquita i les forces israelianes van atacar a musulmans palestins desarmats que havien vingut a resar. Llançar pedres era el seu únic mitjà de resposta contra els soldats israelians fortament armats i ben protegits.

L’àrea de la Muntanya del Temple sempre ha estat el punt focal del conflicte israelià-palestí a Jerusalem, i les autoritats israelianes sabien molt bé el que estaven fent quan van deixar que les seves tropes assaltessin A l’Aqsa durant el Ramadà sense cap raó justificable. Sabien perfectament bé que Hamas respondria, especialment donades les implicacions religioses de la mesura.

Hamas va emetre un ultimàtum a Israel perquè marxessin de la Muntanya del Temple (Haram al-Sharif) les forces israelianes el dilluns (10 de maig) a les 18:00 hores. Quan va caducar la seva data límit, es van llançar coets contra el sud d’Israel i Jerusalem. L’exèrcit israelià va respondre amb atacs aeris contra Gaza.

Abans de la resposta de Hamas a l’assalt d’Al-Aqsa, l’opinió pública tenia cada vegada més clar, fins i tot dins d’Israel, que desallotjar els palestins de les seves llars i utilitzar la violència policial massiva contra les seves protestes era una provocació conscient.

L’infern vivent de Gaza

El nombre de morts diu tot el que cal dir sobre l’equilibri completament asimètric del poder militar. En el moment de redactar aquest informe, 6 civils israelians han mort a causa dels coets de Hamas. Mentrestant, 48 palestins, inclosos 14 nens, van morir a causa dels atacs aeris israelians a Gaza. Entre els israelians que han mort, dos eren palestins israelians de la ciutat de Lod, per als cuals el municipi no construeix búnquers.

L’exèrcit israelià afirma que només atacaria a terroristes i objectius de Hamas. Però la veritat de l’assumpte és que, encara que confiéssim en les seves intencions, això seria simplement impossible. Gaza està densament poblada per dos milions de persones que viuen en una franja de terra de 360 ​​quilòmetres quadrats. Els civils no tenen on escapar. Si bé els ciutadans israelians poden fugir als búnquers, i els edificis residencials moderns a Israel es construeixen perquè siguin resistents als atacs amb coets, els palestins a Gaza no tenen tals proteccions, gràcies al bloqueig econòmic imposat a la franja per Israel, que inclou la prohibició de materials de construcció. Si bé la majoria dels coets disparats contra Israel són detinguts pel sistema de defensa aèria Iron Dome, els habitants de Gaza no tenen aquestes defenses.

Tot això se suma a l’extrem sofriment dels temps “normals”: el bloqueig i l’alta densitat de població fan impossible el desenvolupament econòmic de Gaza. El resultat és una taxa d’atur del 50 per cent. A causa del bloqueig econòmic, falten les coses més essencials com l’atenció mèdica i el menjar suficient.

Pedres contra rifles

Els polítics nord-americans i de la UE van respondre a l’escalada condemnant la “violència en tots dos costats”. Quina hipocresia! El conflicte és completament asimètric. D’una banda tenim a Israel, la potència militar més forta de l’Orient Mitjà i un país capitalista desenvolupat. D’altra banda tenim un poble oprimit, sota ocupació, sense Estat ni exèrcit, on les cases dels residents són arrabassades o bombardejades.

Tot i que els atacs amb coets de Hamas són certament traumàtics per als civils israelians, la majoria d’aquests coets són focs artificials primitius, fabricats per ells mateixos, amb poc abast o poder de detonació. El seu ús principal per Hamas és propagandístic. Segons l’exèrcit israelià, el 90 per cent d’aquests coets són aturats pel sistema de defensa aèria Iron Dome.

Els coets de Hamas no estan dissenyats per fer mal a Israel ni per lluitar contra l’ocupació. Al igual que Netanyahu, Hamàs està tractant de recuperar la seva desgastada legitimitat, fent-se passar pel paladí de la lluita nacional palestina. De fet, l’autoritat de Hamàs, així com la de la direcció palestina corrupta d’Abbas i Fatah, s’ha vist cada vegada més soscavada per la mobilització espontània de la joventut palestina: la font de resistència i lluita massiva tant en a Palestina com dins d’Israel.

Lluitar contra l’ocupació amb protestes i vagues massives!

En aquest moment, molta gent, inclosos molts palestins, estan apel·lant a “la comunitat internacional”. Esperen que l’ONU, les ONG de drets humans, els EE. UU. O la UE puguin intervenir per detenir Israel. Però aquesta esperança és una il·lusió.

Israel és el soci més fiable de l’imperialisme occidental a l’Orient Mitjà. Estats Units i la UE ja han demostrat que no sacrificaran aquesta important aliança donant suport a mesures per l’alliberament de palestina. L’ONU no és més que un compromís entre diferents potències imperialistes, incapaços de fer més que emetre advertències impotents i crides a ambdues parts. Els palestins no poden esperar res d’ells més que potser unes poques paraules buides i llàgrimes de cocodril.

Ni la col·laboració de l’Autoritat Palestina (AP) ni els coets de Hamas poden fer avançar la causa palestina d’alliberament ni tan sols un mil·límetre. Els coets de Hamas, per contra, van ajudar al primer ministre israelià Netanyahu per unir la població israeliana darrere de l’Estat sionista i van reforçar temporalment la posició del seu actual govern de crisi.

A més, desvien l’atenció del robatori de terres i de cases palestines a Sheikh Yarrah i de la violència policial relacionada amb això. Israel els utilitza per presentar-se a si mateix com la víctima davant una audiència internacional.

També serveix per desviar l’atenció dels únics mètodes efectius de lluita: els mètodes de resistència massiva emprats per la joventut palestina a Jerusalem Est. L’única forma de lluitar i eventualment enderrocar l’ocupació és mitjançant la mobilització de les masses palestines. Van ser les protestes massives dels palestins les que van obligar la policia israeliana a retirar-se de la Porta de Damasc i permetre que els palestins es reunissin allà novament. Van ser les protestes massives dels palestins a Sheikh Yarrah les que van obligar a les autoritats israelianes a posposar el desallotjament dels palestins de les seves llars.

S’han d’organitzar protestes i vagues massives en els territoris palestins i a les ciutats d’Israel mateix. L’Autoritat Palestina sempre ha tractat d’aturar aquestes mobilitzacions massives, precisament perquè afectaven l’autoritat de l’anomenada “direcció” palestina. Per tant, han de trobar el seu suport principal en les estructures de base sobre el terreny.

La joventut i la classe treballadora israeliana han de comprendre que l’ocupació i opressió dels palestins no els convé. L’ocupació és una eina utilitzada per la classe dominant israeliana per dividir a la classe treballadora de la regió i enfrontar-la entre si. Els capitalistes israelians utilitzen el sionisme i la por als palestins per difuminar les divisions entre els treballadors jueus i els capitalistes, suggerint que tenen interessos compartits, la qual cosa és completament fals.

Friedrich Engels va escriure una vegada que “un poble que oprimeix un altre poble no pot emancipar-se. El poder que es necessita per oprimir els altres sempre es torna contra ell mateix … “

Al juliol de 2020 vam veure com els joves i treballadors jueus i palestins israelians van sortir als carrers en protesta contra la corrupció, la desocupació i l’alt cost de vida de Netanyahu com a resultat de la crisi econòmica. En resposta, el govern de Netanyahu va desplegar la mateixa policia fronterera i unitats especials de Yasam que ara estan atacant i apallissant als palestins a Sheikh Yarrah i A el-Aqsa.

D’altra banda, un nombre creixent de joves palestins comprèn que l’única forma d’avançar és la lluita de masses i la resistència de masses. Estan mostrant una determinació i un desafiament cada vegada més grans. Al fer-ho, estan exposant la corrupció i els mètodes i perspectives estèrils i contraproduents adoptats per les faccions en conflicte dins de l’anomenada direcció palestina, tant de Hamàs com de Fatah.

Aquest procés de radicalització i lluita de masses de la joventut i els treballadors palestins va ara més enllà de Gaza i Cisjordània. Està esclatant en protestes massives dins de la línia verda (fronteres israelianes de 1948), en solidaritat amb la lluita a Jerusalem Est i contra el bombardeig de Gaza. S’està informant ara d’enfrontaments i protestes a Afoula, Lod, Acre, Galilea i altres zones.

Mentre continuï l’opressió de la majoria palestina, els capitalistes israelians pressionaran a la massa de joves i treballadors israelians perquè donin suport als crims de l’Estat israelià. La faran servir per dividir a la classe treballadora en línies nacionals i religioses, preservant així el seu poder i privilegis. La classe dominant israeliana ha de mirar d’evitar a tota costa el desenvolupament de la unitat de classe entre els explotats.

L’únic camí a seguir per la massa de treballadors i joves jueus i palestins a Israel i Palestina és l’enderrocament revolucionari de l’Estat capitalista israelià i l’ocupació que l’acompanya, i l’establiment d’una federació socialista de l’Orient Mitjà.

Això només es pot aconseguir mitjançant l’internacionalisme proletari i la unitat de classe. Però per aconseguir la unitat de classe, la classe treballadora i la joventut israelians han de reconèixer el dret de les masses palestines a l’autodeterminació nacional i recolzar la seva lluita actual contra l’ocupació.

  • Els plans imperialistes de “pau” mai donaran una solució. Cap confiança en l’imperialisme internacional.
  • ‘Mobilització internacional per aturar el bombardeig de Gaza i la supressió dels drets legítims de el poble palestí!
  • Lluitar contra l’ocupació amb protestes i vagues massives!
  • Per l’internacionalisme proletari i la unitat de la classe obrera de l’Orient Mitjà!

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí