Les masses colombianes han tombat l’estafa tributària: A tombar a Duque!

Després de cinc dies de protestes en 23 ciutats colombianes en contra de la Reforma Tributària d’Iván Duque, el govern ha retirat el projecte de llei. Això és una victòria contundent per a la classe obrera.

Durant quatre dies, més de 50.000 persones segons xifres oficials (subestimades, considerant les mobilitzacions fora de la capital) van prendre els carrers per protestar contra un projecte de llei que forçava a la classe obrera a pagar per la crisi del capitalisme causada per la burgesia.

L’energia i el sacrifici de les masses no pot ser subestimada en aquest procés. Enmig d’un tercer pic de la pandèmia, centenars de milers de treballadors van arriscar les seves vides per expressar la seva voluntat política. No només això, van ser confrontats amb la brutalitat de l’ESMAD (Esquadró Mòbil Antiavalots), els quals, d’acord amb l’ONG Tremolors, van cometre més de 900 casos de brutalitat policíaca reportats, i 21 persones assassinades per la policia, això últim recolzat amb proves audiovisuals que mostren, per exemple, a oficials de l’ESMAD celebrant cada tir de les seves tanquetes. Durant el 30 d’abril, quan la repressió a Cali es va patentar encara més, es van difondre imatges a les xarxes socials que mostraven un protestant executat als carrers. Aquesta va ser una victòria que es va obtenir amb el sacrifici i l’energia de les masses.

Ajuda molt a la causa el fet que encara abans de l’intent d’implementació de la reforma tributària, el deute colombiana en circulació ja s’estava considerant com a bons escombraries, pel fet que no tenen solidesa en els seus ingressos fiscals, a causa de la dificultat de recaptar ingressos via impostos. Per tant, el govern està en un dilema clar: Qui paga per la crisi? Van intentar fer que la classe obrera pagués per la crisi a través d’impostos i austeritat, però no han pogut. Ho han de seguir intentant, ja que entre les cartes a jugar no hi ha moltes opcions. De fet, les divisions entre la classe dominant comencen a ser patents, amb una part acceptant mantenir certs impostos als alts patrimonis. Però com bé assenyala el director de l’Observatori Fiscal de la Universitat Javeriana, “el president va anunciar que el consens entre partits i lobby empresarial inclou impostos temporals al patrimoni, els dividends i les empreses. Posterga (però no renuncia a) el trasllat a treballadors i consumidors dels impostos retallats al capital en 2018” (ressaltat nostre).

Cal sumar-li a això el fet que l’intent de govern de Duque de militaritzar les ciutats colombianes en alçament va ser reconegut com una provocació oberta pels alcaldes d’aquestes ciutats. Claudia López, per una banda, va rebutjar el desplegament de forces militars de Duque, però de l’altra, va felicitar als seus propis policies a l’hora de mantenir la pau. Jorge Iván Ospina, l’alcalde de Cali, ha demandat que Duque retirés la reforma tributària mentre negava el nombre de morts a Cali i arrestava els manifestants, tractant de quedar bé amb tots dos bàndols. Les divisions en la classe dominant són patents. No poden regir de la mateixa manera en què han regit per anys, amb un regne de repressió i explotació en nom del lucre estranger. No només això, però el govern de Duque clarament va haver d’acceptar que no podia implementar la Reforma Tributària, quan la burgesia internacional no veia un camí endavant per a Colòmbia i certament les masses estaven aprenent ràpidament com lluitar i vèncer. En aquestes circumstàncies, va ser imperatiu per al govern oferir una concessió que torni les masses a les seves cases.

No obstant això, és interessant veure que la consigna principal d’avui ha estat #ElParoNoPara. Això és crucial en aquest moment. Un avanç com aquest mereix més victòries i demandes més decidides. El govern d’Iván Duque ha mostrat la seva veritable cara en aquests dos anys. Aquest és el govern d’Uribe amb tota la crueltat que defineix a l’infame “Matarife”. La seva gestió de la pandèmia, amb la seva “reobertura intel·ligent” i aquesta recent ofensa representen la política d’una elit acostumada a obtenir el que vol a través del fusell i la sang. Avui se’ls ha dit que no.

Hem de prendre la consigna que “el paro no pare” i portar-la a la seva conclusió natural: Fora Duque! És clar que aquest govern no té cap altra opció més enllà d’implementar mesures d’austeritat per poder satisfer a la burgesia internacional. El següent pas de govern és la implementació de la llei 010 que planeja reduir el nombre d’asseguradores a 10 concentrant el sector de la salut en un oligopoli, el que portarà al pitjor tipus de barbarisme en nom de “reduir ineficiències”. Resulta clar que fins que a aquest govern no se li posi fi, buscarà la manera d’atacar la classe treballadora.

En tot això val la pena notar la miopia dels dirigents sindicals. La CUT i FECODE van enviar als seus membres cap a casa després del 28 d’abril. Durant els últims quatre dies de lluita, els homes i dones als carrers no van ser els líders sindicals que havien estat empesos a fer la crida, no per la seva pròpia iniciativa, sinó per la necessitat de les seves bases. Els manifestants als carrers van ser les treballadores i treballadors que no estaven disposats a donar el braç a tòrcer davant de la injustícia, a l’igual que la joventut radicalitzada per l’experiència d’anys de repressió recent. No només això, tampoc el reformista Gustavo Petro, a qui la burgesia assenyalava com el major responsable de les marxes, es va pronunciar el mínim entre el 28 fins al dia d’avui, quan es va anunciar la retirada de la llei.

La història de Colòmbia no té molts moments com aquests, on les masses hagin desafiat de manera oberta a el govern de dretes i hagin aconseguit una victòria. El fet és que les masses estan començant a conèixer exactament quanta força tenen. Això és una victòria que cada manifestant i cada persona que va recolzar el moviment des de lluny per raons de salut ha de celebrar com a seva. Durant aquest període hem vist l’auto-organització de comitès de lluita als barris, similars als que vam veure en la vaga general de novembre de 2019. Hem de portar això a el següent pas per continuar aquesta aturada i aquesta lluita: una consigna política de posar-li fi al govern de Duque i la necessitat d’un partit obrer independent, que pugui vincular les lluites d’aquest país amb el propòsit d’acabar amb el sistema capitalista que aquest Estat manté a costa del benestar dels treballadors.

Des Colòmbia Marxista, celebrem aquesta victòria que acaba sent un rebuig complet a el mite tan comú sobre les masses del nostre país: que són passives per excel·lència, disposades a acceptar el domini de la reacció. El potencial de la classe obrera ha estat demostrat. La nostra tasca és clara: portar les idees del marxisme a un moviment que clarament té l’energia per posar-les en efecte i posar la nostra contribució a l’hora de donar-li el cop de gràcia a aquest govern homicida. No només això, sinó també fins i tot plantejar-nos Què ve després? No podem permetre que l’enderrocament de Duque signifiqui la benvinguda a un altre cap que només acabi representant els interessos del latifundi. Hem de considerar la necessitat d’un govern socialista, on la classe obrera domini i pugui prendre les regnes del seu propi destí. No volem que els governants treballin, sinó que els treballadors governin!

“Sense teoria revolucionària, no hi ha moviment revolucionari”, ens va dir Lenin. Hem d’aprofitar que aquest govern s’ha retirat amb la cua entre les potes i lluitar per enderrocar-lo. La millor manera d’aconseguir aquesta fita és la teoria revolucionària del Marxisme. Si al lector li agrada el que ha llegit, el convidem a que s’uneixi a lluitar per un final definitiu a aquest govern.

FORA EL GOVERN DE DUQUE-URIBE I LA CLASSE QUE REPRESENTA!

“EL PARO NO PARA!”

NO A L’AUSTERITAT!

PER UN PARTIT OBRER!

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí