Per què necessitem una internacional comunista

Al juny, el Corrent Marxista Internacional llançarà una nova Internacional Comunista Revolucionària, per a portar amb audàcia la bandera neta del comunisme en tots els continents. En aquest article, Alan Woods explica la importància històrica d’aquest pas, traçant l’ascens i la caiguda de les Internacionals anteriors i mostrant la importància de la ICR en la lluita pel comunisme avui. Inscriu-te ara en la nostra conferència fundacional!

El comunisme és internacionalista o no és res. Ja en els inicis del nostre moviment, en les pàgines del Manifest Comunista, Marx i Engels van explicar que els treballadors no tenen pàtria.

Els fundadors del socialisme científic no van treballar per a crear un partit alemany, sinó un internacional. Lenin, Trotski, Rosa Luxemburg i Karl Liebknecht van dedicar les seves vides al mateix objectiu.

El seu internacionalisme no era un capritx ni el resultat de consideracions sentimentals sinó que es derivava del fet que el capitalisme es desenvolupa com un sistema mundial. De les diferents economies i mercats nacionals sorgeix un únic conjunt indivisible i interdependent: el mercat mundial.

Avui dia, aquesta predicció dels fundadors del marxisme s’ha confirmat de manera brillant, gairebé com en un laboratori. L’aclaparadora dominació del mercat mundial és el fet més decisiu de la nostra època.

No hi ha llibre més modern que el Manifest de Marx i Engels. Explica la divisió de la societat en classes; explica el fenomen de la globalització, les crisis de sobreproducció, el caràcter de l’Estat i les forces motrius fonamentals del desenvolupament històric.

No obstant això, fins i tot les idees més correctes no poden aconseguir res si no troben una expressió organitzativa i pràctica. Per això, els fundadors del socialisme científic sempre van treballar incansablement per a crear una organització internacional de la classe obrera.

Marx i Engels van exercir un paper clau en la formació de l’Associació Internacional de Treballadors (AIT), coneguda avui com la Primera Internacional. Al principi, aquesta organització tenia una composició molt heterogènia. Marx i Engels es van veure obligats a lluitar per a establir claredat ideològica.

La batalla d’idees es va desenvolupar en dos fronts: d’una banda, van haver de combatre les idees reformistes dels dirigents sindicals oportunistes.

D’altra banda, estaven obligats a lliurar una batalla constant contra les tendències anarquistes, ultraesquerristes i sectàries. Avui les coses no han canviat molt. Els comunistes s’enfronten exactament als mateixos problemes i han de lluitar contra els mateixos adversaris. Els noms poden haver canviat, però el contingut és el mateix.

Però Marx i Engels no van limitar el seu treball a la lluita teòrica. La Internacional no es va mantenir al marge dels problemes quotidians de la classe obrera. Estava constantment implicada en el treball pràctic en el moviment obrer.

Contràriament a la mentidera presentació dels enemics burgesos del comunisme, no hi havia absolutament gens autoritari en els mètodes de Karl Marx. Al contrari, en el tracte amb els obrers de tendència reformista, va demostrar un immens tacte i paciència. Va escriure a Engels:

«Va ser molt difícil disposar la cosa de manera que la nostra vella concepció aparegués en una forma acceptable des del punt de vista actual del moviment obrer[…] Prendrà cert temps fins que el reanimat moviment es permeti l’antiga audàcia d’expressió. Serà necessari ser fortiter in re, suaviter in modo [audaç en les coses i suau en la forma]».

Aquest és un molt bon consell per als comunistes d’avui que desitgin dur a terme un treball seriós en les organitzacions de masses de la classe obrera.

La fi de la Primera Internacional

La Internacional va avançar enormement. Però la derrota de la Comuna de París en 1871 va assestar un cop mortal a l’organització. L’orgia de reacció que li va seguir va fer impossible el seu funcionament a França, i la Internacional va ser perseguida a tot arreu.

Però la veritable raó de les seves dificultats cal buscar-la en l’auge del capitalisme a escala mundial que va seguir a la derrota de la Comuna. En aquestes condicions, les pressions del capitalisme sobre el moviment obrer es van traduir en lluites internes i faccionalisme.

Alimentades per l’atmosfera general de desil·lusió i desesperació, les intrigues de Bakunin i els seus seguidors es van intensificar. Per aquests motius, Marx i Engels van proposar primer traslladar la seu de la Internacional a Nova York, i finalment van decidir que seria millor dissoldre-la, almenys de moment. La Internacional es va dissoldre formalment en 1876. Durant un temps, no va haver-hi Internacional.

La Segona Internacional

La Primera Internacional va aconseguir establir les bases teòriques d’una autèntica Internacional revolucionària. Però mai va ser una veritable Internacional obrera de masses. En realitat va ser una anticipació del futur.

La Internacional Socialista (Segona Internacional) va ser llançada en 1889, i va començar on la Primera Internacional havia acabat. A diferència de la Primera Internacional, tenia una base de masses. En les seves files estaven els partits i sindicats de masses d’Alemanya, França, Gran Bretanya, Bèlgica i altres països.

El període 1871-1914 va ser el període clàssic de la socialdemocràcia. Almenys en paraules, es basava en el marxisme revolucionari. No obstant això, la nova Internacional va tenir la desgràcia de sorgir durant un període de tremend auge capitalista.

Basant-se en un llarg període de creixement econòmic, el capitalisme va poder fer concessions a la classe obrera o, més correctament, a la seva capa superior. A poc a poc es va anar formant una aristocràcia obrera privilegiada.

Els dirigents socialdemòcrates es van convèncer que era possible aconseguir els seus objectius sense una revolució. Van arribar a creure que lenta, pacífica i gradualment, mitjançant reformes, podrien resoldre’s els problemes de la classe obrera.

Van contraposar aquesta política ‘pràctica’ al que consideraven les obsoletes teories del marxisme, encara que, en teoria, continuaven repetint el llenguatge de la lluita de classes en els discursos del Primer de Maig.

Homes com l’antic deixeble de Marx, Eduard Bernstein, van intentar proporcionar una base teòrica per a aquest retrocés intentant un revisionisme del marxisme.

Però la base material de la degeneració nacional-reformista de la II Internacional (Socialista) es trobava en les condicions objectives del capitalisme, que semblaven donar la raó als revisionistes.

No obstant això, tot l’edifici del reformisme va saltar per l’aire en 1914, quan els dirigents de la Internacional van votar a favor dels crèdits de guerra i van fer costat a ‘la seva’ burgesia en la matança imperialista de la Primera Guerra Mundial.

La guerra, i la Revolució Russa que es va derivar d’ella, van anunciar el començament d’un nou i tempestuós període de revolució i contrarevolució. Sobre aquesta base material va néixer una nova internacional obrera.

La Internacional Comunista

Ja en 1914, Lenin va arribar a la conclusió que la II Internacional havia mort com un organisme per a canviar la societat i va proclamar la nova III Internacional, encara que en aquella època el nombre d’internacionalistes revolucionaris era deplorablement reduït.

La tendència internacionalista estava aïllada de les masses, que romanien sota la influència dels dirigents social xovinistes i intoxicades pels fums del patriotisme. Es van necessitar grans esdeveniments per a canviar la situació. Això va ocórrer en 1917 amb l’esclat de la revolució a Rússia.

Lenin i Trotski van dirigir a la classe obrera russa a la conquesta del poder i en 1919 van poder declarar la fundació de la Tercera Internacional (Comunista).

La Comintern, com va arribar a conèixer-se, es va situar en un nivell qualitativament superior al de les seves dues predecessores. Igual que la Primera Internacional, defensava un clar programa revolucionari i internacionalista. Com la II Internacional, tenia una base de masses de milions de persones.

Sota la direcció de Lenin i Trotski, la Internacional Comunista va mantenir una línia revolucionària correcta. El destí de la revolució mundial semblava estar en bones mans.

No obstant això, l’aïllament de la Revolució Russa en condicions d’espantós endarreriment material i cultural es va reflectir en la degeneració burocràtica de la Revolució.

La facció burocràtica dirigida per Stalin es va imposar, especialment després de la mort de Lenin en 1924. L’ascens de l’estalinisme a Rússia va sufocar l’enorme potencial de la III Internacional.

La degeneració estalinista de la Unió Soviètica va fer estralls en les direccions inexpertes i immadures dels Partits Comunistes a l’estranger.

El socialisme en un sol país

El 1928, Trotski va predir que l’acceptació de la ‘teoria’ del socialisme en un sol país conduiria inevitablement a la degeneració nacionalista dels Partits Comunistes. Aquesta predicció ha estat totalment corroborada per la història.

Aquesta suposada teoria va marcar una ruptura decisiva amb l’internacionalisme leninista. Era una expressió del caràcter nacional limitat del punt de vista de la burocràcia, que considerava a la Internacional Comunista com un mer instrument de la política exterior de Moscou.

Havent utilitzat la Comintern per als seus propis fins cínics, Stalin la va dissoldre en 1943 sense ni tan sols la pretensió de celebrar un congrés.

Trotski i l’Oposició d’Esquerra van intentar defensar les irreprotxables tradicions d’Octubre contra la reacció estalinista. Defensaven les tradicions leninistes de la democràcia obrera i l’internacionalisme proletari. Però estaven lliurant una batalla perduda contra la poderosa marea de la història.

En 1938, Trotski va proclamar la IV Internacional, oferint una bandera revolucionària neta a la nova generació, però aquesta va ser destruïda pels errors dels seus dirigents després de l’assassinat de Trotski.

Sense la guia de Trotski, la IV Internacional va acabar sent un avortament. Dècades després, tot el que queda d’aquesta organització és una miríada d’escissions i grups sectaris, cadascun més estrambòtic que l’altre.

No han aconseguit res, excepte sembrar una confusió sense fi i desacreditar la idea mateixa del trotskisme als ulls de molts militants de la classe obrera.

Avui, el que queda de la IV Internacional són les idees del seu fundador, León Trotski, que conserven tota la seva pertinència i importància. Aquestes idees es van mantenir vives gràcies a la incansable labor del difunt camarada Ted Grant i avui estan representades pel Corrent Marxista Internacional.

Degeneració dels Partits Comunistes

Estem orgullosos de la nostra herència ideològica. No obstant això, hem d’afrontar els fets. Avui, 150 anys després de la fundació de la Primera Internacional, a causa d’una combinació de circumstàncies, objectives i subjectives, el moviment revolucionari ha retrocedit, i les forces del marxisme genuí s’han reduït a una petita minoria.

Les raons cal buscar-les principalment en la situació objectiva. Dècades de creixement econòmic als països capitalistes avançats han donat lloc a una degeneració sense precedents de les organitzacions de masses de la classe obrera. Això ha aïllat al corrent revolucionari, que a tot arreu ha quedat reduïda a una minoria d’una minoria.

L’enfonsament de la Unió Soviètica va posar el segell final a la degeneració dels antics dirigents estalinistes, la majoria dels quals han capitulat davant les pressions del capitalisme i s’han passat obertament al camp del reformisme.

Però hi ha una altra cara de la moneda. La crisi actual deixa al descobert el paper reaccionari del capitalisme i posa a l’ordre del dia el renaixement del comunisme internacional.

La marea de la història

Durant dècades ens hem vist obligats a nedar contra corrent. Però ara la marea de la història ha començat a canviar.

A tot arreu, sota la superficial aparença de calma i tranquil·litat, hi ha una bullent corrent subterrània de ràbia, indignació, descontentament i, sobretot, frustració per l’actual estat de coses en la societat i la política.

Fins i tot als Estats Units hi ha un descontentament generalitzat i un qüestionament de la situació actual que no existia abans.

Tots els intents de la burgesia per restablir l’equilibri econòmic només serveixen per a destruir l’equilibri social i polític. La burgesia es troba atrapada en una crisi per a la qual no té solució. Aquesta és la clau per a comprendre la situació actual.

La crisi troba la seva expressió en la inestabilitat en totes les esferes: econòmica, financera, social, política, diplomàtica i militar.

El futur que ofereix aquest sistema només pot ser de misèria, sofriment, malaltia, guerres i mort sense fi per a la raça humana. En paraules de Lenin: el capitalisme és horror sense fi.

És una ironia de la història que els dirigents dels partits obrers de masses s’aferrin al capitalisme decrèpit i al mercat fins i tot quan s’estan esfondrant davant els nostres ulls.

L’única solució

El problema central pot enunciar-se de manera senzilla: és un problema de direcció. En 1938, Trotski va afirmar que la crisi de la humanitat pot reduir-se a la crisi de la direcció proletària. Això resumeix completament la situació actual.

En mancar d’una base sòlida en la teoria marxista, l’anomenada esquerra ha capitulat i abandonat la lluita pel socialisme. En el seu lloc, hi ha un buit gegantesc. Però la ciència ens ensenya que la naturalesa avorreix el buit. Això ens enfronta a un desafiament molt concret.

Els treballadors i els joves desitgen ferventment canviar la societat. Però no troben una expressió organitzada per als seus esforços. A cada pas, troben el seu camí bloquejat per les velles organitzacions i direccions burocràtiques que han abandonat fa temps qualsevol pretensió de defensar el socialisme.

A tot el món, una nova generació de lluitadors de classe s’està formant ràpidament sobre la base de la crisi del capitalisme. Això està provocant un profund canvi de consciència, especialment entre els joves.

Les últimes enquestes de Gran Bretanya, els EUA, Austràlia i altres països ens proporcionen una indicació molt clara que la idea del comunisme s’està estenent ràpidament.

Aquests joves no necessiten ser convençuts. Ja són comunistes. Però no veuen alternativa en cap de les organitzacions existents. Al contrari, aquestes els repugnen.

Busquen una bandera neta, una organització que hagi trencat radicalment amb el traïdorenc reformisme de dretes i el covard oportunisme de ‘esquerres’.

El potencial del comunisme és enorme. La nostra tasca és fer realitat aquest potencial.

Però, com aconseguir-ho?

Ens enfrontem a una contradicció flagrant. Avui les idees de Marx són més vàlides i necessàries que mai. Però les idees, per si soles, són insuficients.

Hem de prendre les mesures pràctiques necessàries per a trobar a aquesta nova generació de comunistes i reclutar-los per a la nostra bandera. Això significa necessàriament que hem de donar a les idees una expressió concreta i organitzativa.

La necessitat d’una nova Internacional no és una decisió arbitrària. Tampoc és l’expressió d’un desig subjectiu o d’una precipitació irreflexiva. És una cosa que exigeix clarament tota la situació.

Ha arribat el moment de fer un pas tan audaç? Per a alguns, per descomptat, mai serà el moment adequat. Sempre trobaran mil raons per les quals hauríem de retardar la presa d’una decisió. Però no podem fer un programa i una política a base de vacil·lacions i dubtes.

Pot objectar-se que el nostre número és massa petit per a fer un pas així. Però tots els moviments revolucionaris de la història han començat sempre com una minoria petita i aparentment insignificant.

En 1914, les forces a la disposició de Lenin eren patèticament petites. Però això no li va impedir proclamar la necessitat d’una nova internacional comunista. Hi havia molts dubtes, fins i tot entre els seus propis partidaris, però la història demostra que tenia raó.

És cert que les nostres forces són molt petites en comparació amb l’enorme tasca que tenim davant nosaltres i no ens fem il·lusions sobre aquest tema. Però aquesta situació ja està començant a canviar significativament.

Tenim un important treball que fer, i aquest treball, que està aconseguint una fase decisiva, ja està donant importants fruits. Ho demostra clarament el notable èxit de la campanya «Ets comunista?”.

Estem creixent ràpidament a tot arreu. No és casualitat. Ara nedem amb el corrent de la història. Sobretot, tenim les idees correctes. Aquesta és, en última instància, l’única garantia d’èxit.

El que fa falta és un autèntic Partit Comunista, que es basi en les idees de Lenin i dels altres grans mestres marxistes, i una Internacional en la línia de la Internacional Comunista durant els seus primers cinc anys.

Aquesta és la tasca que tenim davant nosaltres. És una tasca absolutament necessària i urgent que no admet demora.

Des de petits començaments, en les condicions més difícils imaginables, el Corrent Marxista Internacional ja ha construït una organització de milers dels millors treballadors i joves amb presència en molts països.

És un gran assoliment. Però és només el principi. Ha arribat el moment de fer un pas decisiu: el llançament de la Internacional Comunista Revolucionària.

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí