Congrés Mundial

Congrés mundial del CMI 2023: els comunistes hem arribat!

El Congrés de 2023 del Corrent Marxista Internacional (CMI) va marcar un punt d’inflexió important en la història de la nostra organització, enmig d’un canvi radical en la societat. Havent gairebé duplicat les nostres forces des de la pandèmia, el Congrés va estar ple d’esperit combatiu juvenil i de determinació. Es van reunir més de 400 camarades de més de 40 països, van recaptar 630.000 euros per a la causa revolucionària i van declarar triomfalment: Els comunistes hem arribat!

Milers més van seguir les sessions en línia, amb 200 camarades seguint des del Pakistan, una gran reunió col·lectiva de camarades suïssos just a l’altra banda dels Alps, i molts més a tot el món des de Toronto a Londres.

El Congrés va tenir lloc del 7 al 12 dagost a Itàlia, en el context d’una crisi capitalista històrica. Cada cop més treballadors i joves se senten atrets per les idees del comunisme com l’única sortida possible, i el Congrés es va unir amb voluntat fèrria per arribar a aquestes capes i construir l’organització revolucionària que la classe treballadora necessita per guanyar la batalla del futur i enderrocar finalment aquest sistema podrit.

Molts dels delegats i convidats van mostrar una força immensa per arribar a l’esdeveniment. Camarades, des del Pakistan fins al Perú, es van enfrontar a llargs viatges ia racistes regulacions de visat per poder assistir-hi. Un camarada de Mauritània va viatjar durant tres dies a través de diversos països per visitar el Congrés. Un camarada pakistanès va passar 56 hores viatjant a Itàlia per participar-hi (després que el seu visat fos endarrerit contínuament), i va ser rebut amb una ovació pels camarades quan va arribar al cinquè dia del Congrés. Aquest és el tipus de coratge que necessitem!

El món en crisi

El Congrés es va obrir amb un emotiu homenatge a Esteban Volkov, nét del revolucionari rus León Trotski, que tristament va morir aquest any. Els camarades van guardar un minut de silenci per reflexionar sobre la ferma defensa que Esteban va fer de les veritables tradicions de Trotski, del bolxevisme i de la Revolució Russa.

Esteban Volkov va ser una de les últimes connexions entre la nostra generació i aquella altra forjada en un període de ferotge lluita entre revolució i contrarevolució, a l’època que va començar amb la Revolució Russa de 1917 i va acabar amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial. Com ells, estem al llindar d’un nou període mundial d’agitació revolucionària.

Alan Woods

Alan Woods. Imatge: IDOM

Obrint el Congrés amb una discussió sobre les perspectives per a la revolució mundial, l’editor de marxist.com, Alan Woods, va explicar la importància d’entendre els processos concrets de la lluita de classes al món que ens envolta, comparant les perspectives de la CMI amb un mapa i una brúixola. Sense una comprensió de cap a on es dirigeix la lluita de classes, estaríem perduts a la marea dels esdeveniments.

Començant la seva xerrada, Alan va destacar que “la profunda crisi del capitalisme és clara fins i tot per a un cec”. El deute global ha aconseguit proporcions desorbitants, al voltant de 300 bilions de dòlars – el 350 per cent del PIB mundial. Això no té precedents.

Després d’un llarg període de globalització, aquest procés s’ha convertit en el seu contrari, amb la desintegració de l’economia mundial en blocs. El proteccionisme i la rivalitat imperialista augmenten, establint les bases per a conflictes militars i guerres comercials.

Aquest Congrés té lloc un any i mig després de l’inici de la guerra a Ucraïna. Enmig d’una contraofensiva estancada, el règim de Kíev s’ha sumit en la desesperació. Està consumint les reserves de projectils d’artilleria, vehicles i municions acumulades pels patrocinadors imperialistes occidentals.

En aquest conflicte indirecte entre potències imperialistes, el lema dels comunistes a tot arreu és el de Karl Liebknecht: “l’enemic principal és a casa!”. La tasca dels comunistes és, sobretot, lluitar contra la nostra pròpia classe capitalista.

En pocs llocs això és més difícil que a la pròpia Rússia, on els camarades s’han d’enfrontar a la repressió, les dificultats econòmiques, la propaganda del règim i la confusió que difon la xovinista direcció del Partit Comunista. I tot i això, malgrat tot això, els camarades de la secció russa del CMI han mantingut amb valentia els seus principis. Sense vacil·lar, han continuat la tasca de construir una tendència genuïnament revolucionària i internacionalista. Va ser amb un sentit d’immens orgull i solidaritat que tots els delegats, convidats i assistents en línia van escoltar les moltes i excel·lents contribucions de la nostra delegació russa.

Alan Woods

Imatge: IDOM

El Corrent Marxista Internacional ha adoptat una postura principista i internacionalista a tot arreu. De fet, poques hores després de l’esclat del conflicte, publicarem una declaració exposant la nostra anàlisi i la nostra postura internacionalista. Els reformistes i els sectaris s’avergonyeixen de les paraules que van ahir mateix escrivien. Més d’un any després, però, no sentim la necessitat de canviar una paraula de la nostra declaració, que va ser aprovada per unanimitat pel Congrés.

La guerra està accelerant la fractura del món en blocs enfrontats. L’imperialisme nord-americà veu desafiat el poder de Washington a parts del món que ha dominat durant dècades, a causa del seu declivi: a l’Orient Mitjà, a l’Àfrica Occidental i en altres llocs.

Alhora, la guerra està impulsant el lliscament de l’economia mundial cap a una depressió. Ara, l’economia xinesa, que sostenia l’economia mundial després de la crisi del 2008, s’està ralentint i està plena de deutes. Això tindrà conseqüències desastroses per a tota l’economia mundial.

Com va explicar Alan, no hi ha cap govern al món que pugui reclamar l’estabilitat del passat. Fins i tot en països tradicionalment estables, com els Estats Units i la Gran Bretanya, estem veient malestar social, disturbis i onades de vagues. A Alemanya, tots els partits que han estat al poder a l’última dècada estan decaient, i això va ser abans que el govern anunciés recentment un pressupost d’austeritat de 30 mil milions d’euros.

Això ja no és una perspectiva per al futur: la lluita de classes ja és un fet en un país rere l’altre. La consciència de les masses avança ràpidament i pot canviar completament en 24 hores sota aquestes condicions.

Aquesta discussió va marcar el to de tot el Congrés. Vivim en un període de revolucions i contrarevolucions, on la consciència de les masses està avançant. Aquestes condicions són ideals per a una lluita concertada per construir una organització comunista internacional, i només el CMI té els mitjans per fer-ho.

Construint una organització bolxevic

Les nostres idees, perspectives i anàlisis són la nostra principal arma i l’única justificació per a la nostra existència com a organització marxista. Però les idees sense organització són com un ganivet sense fulla. Els mètodes necessaris per crear aquesta organització van formar el contingut de la segona sessió sobre “Construir una organització bolxevic”, iniciada per Jorge Martín.

Jorge Martín.

Jorge Martín. Imatge: IDOM

Jorge va explicar que, en cert sentit, el CMI és una organització antiga, porta totes les tradicions i experiències del marxisme genuí, remuntant-se a Marx, Engels i la Primera Internacional.

Però, en un altre sentit, la CMI és molt jove: des del 2020 n’ha gairebé duplicat la mida. Molts dels grups que estan sentant les bases per a poderoses seccions futures no existien el 2018. El creixement del CMI ha estat aclaparador entre la joventut.

Aquesta sessió va versar precisament sobre com formar i educar aquesta capa de joves en els mètodes comunistes de centralisme democràtic, per crear una organització bolxevic disciplinada, combativa i lluitadora.

En la lluita per aquesta organització, inevitablement entrem en contacte amb una gran quantitat d’idees que semblen radicals i que impregnen els moviments obrers i estudiantils, sobretot les idees divisionistes i pernicioses de les anomenades “polítiques d’identitat”.

 

 

Imatge: IDOM

Imatge: IDOM

Des de les calúmnies que Jeremy Corbyn era una mena “d’antisemita”, fins a les declaracions “pro-LGBT” de Dina Boluarte, que es va instal·lar com a presidenta del Perú a través d’un cop de dreta i ara intenta donar-se aires “progressistes”, la política d’identitat és utilitzada pels enemics de la classe treballadora per sembrar confusió i divisió.

Alguns en l’esquerra, especialment al medi estudiantil petitburgès, creuen que és la tasca dels marxistes crear un “espai segur” per als oprimits i els abatuts, fora de perill dels problemes del capitalisme.

Però aquesta no és la funció del CMI. No estem construint un grup de suport, ni un club social, ni un cercle de lectura intel·lectual. Estem units en la lluita pel comunisme internacional, i allò que necessitem són precisament lluitadors.

Com va dir Adam Booth de Gran Bretanya: “No som vulnerables, som bolxevics. Podem canviar el nostre entorn. No necessitem gent entrenada en teràpia o resolució de conflictes, necessitem gent entrenada en el bolxevisme i el marxisme”.

Lluita de classes a la República Romana

Una sessió particularment atractiva va abordar un tema que alguns podrien pensar que és fora de lloc en un congrés de revolucionaris: el llançament del llibre d’Alan Woods La lluita de classes a la República romana, publicat recentment per Wellred Books.

Imatge: IDOM

Imatge: IDOM

Aquest volum nou i emocionant representa la primera història completa de la República romana des d’una perspectiva marxista. Però, per què els marxistes haurien d’analitzar esdeveniments que tenen més de dos mil·lennis d’antiguitat?

Des de la seva fundació per una banda bel·licosa de camperols llatins, passant per les guerres púniques i l’auge de l’esclavitud, fins a la caiguda final de la República i el sorgiment de l’Imperi, la història de la societat romana va estar impulsada per una lluita de classes sovint ferotge que és plena de lliçons que no només segueixen sent rellevants, sinó que segueixen sent una font de tremenda inspiració.

Entre aquestes grans figures, Alan va assenyalar la importància històrica dels germans Graco, membres de l’elit governant que no obstant es van convertir en dirigents de les masses plebees abatudes.

I, per descomptat, Espartaco, el nom del qual brilla amb força a través dels segles com el representant revolucionari més gran del món antic i un dels seus millors generals, que va organitzar els esclaus més desesperadament oprimits i els va convertir en una força combativa que va poder assestar cop rere cop al poder de Roma.

El període actual té molts paral·lelismes crucials amb l’antiga Roma, i en estudiar les lliçons del passat, ens podem preparar per a les lluites futures. Aconsegueix el teu exemplar de La lluita de classes a la República romana a Wellred Books aquí.

El Moviment Socialista a Catalunya

A la penúltima nit del Congrés, centenars de camarades, delegats i convidats de tot el món van abarrotar el saló principal per a una comissió amb dos camarades del Moviment Socialista a Catalunya.

Els camarades van explicar els orígens de la seva organització, les seves perspectives i la lluita que estan lliurant pel comunisme. El desenvolupament del Moviment Socialista és molt interessant i és simptomàtic d’una capa de joves que trenquen amb el reformisme i el col·laboracionisme de classes. En canvi, els camarades han pres una postura clara sobre la base de les idees comunistes.

La comissió va ser molt interessant per a tots els camarades que van assistir-hi, i va permetre un intercanvi fructífer i fraternal d’idees.

Ets comunista? Llavors, organitza’t!

La sessió final del Congrés va estar dedicada a la construcció del CMI a tot el món. L’enfocament clau de la sessió va ser l’audaç nova campanya del CMI, centrada en el lema: “Ets comunista? Aleshores, organitza’t!”

Imatge: IDOM

Imatge: IDOM

Aquest lema pretén captar l‟estat d’ànim dels milions de treballadors i joves de molts països del món, que ara veuen el comunisme com l’¡única sortida a la crisi actual.

Els nostres enemics també se n’adonen. Els camarades van citar el recent informe de l’Institut Fraser, que situa el suport al comunisme entre els joves a països com la Gran Bretanya, els Estats Units i el Canadà entre el 20 i el 30%. Això vol dir que hi ha literalment milions de treballadors joves que podrien unir-se a una organització comunista en aquests països.

L’èxit de la crida audaç del CMI a la joventut comunista es mostra en el ràpid creixement de l’organització a molts països. Socialist Appeal, la secció britànica del CMI, ha passat de 800 membres a principis d’any a més de 900 ara, i està en camí d’assolir l’important fita de 1.000 membres a finals d’any, el que posarà fermament el comunisme al mapa a Gran Bretanya.

Diverses seccions més tenen com a objectiu assolir una mida similar en els propers anys, i 8 seccions més han superat la marca dels 100 membres des del darrer Congrés presencial.

Al Canadà, tot just una setmana després del llançament de la campanya, gairebé 150 persones van demanar unir-se al CMI. Els camarades van transmetre experiències similars i inspiradores en països com el Brasil, Suïssa i Suècia.

Com va dir l’editor de marxist.com Hamid: “El camp està obert per créixer, i estem obrint una nova etapa a la nostra història”.

Assoliments impressionants

El creixement del CMI ha establert les bases per a importants avenços en tots els fronts a nivell internacional.

Les seccions del CMI organitzen importants esdeveniments públics a tot el món, com el Festival Revolució a Gran Bretanya, l’Escola d’Hivern de Montreal al Canadà, el Pfingstseminar a Àustria, les Escoles Marxistes d’Hivern i Estiu al Pakistan, l’escola francòfona a Suïssa i moltes més.

Wellred Books –l’editorial del CMI– ha avançat molt els últims anys. Aquest any (fins ara), Wellred ha venut 8.200 llibres, un pas significatiu des dels 5.800 venuts el 2019. A més, la revista In Defence of Marxism-Amèrica Socialista –la revista teòrica trimestral de la CMI– es distribueix ara a 30 països internacionalment.

Imatge: IDOM

Imatge: IDOM

El 2024, el CMI llançarà l’Any de Lenin, per commemorar el centenari de la mort del gran revolucionari rus. Aquesta campanya estarà dedicada a defensar la vida i les idees de Lenin contra les calúmnies, tant burgeses com estalinistes, que intenten distorsionar o mistificar les accions d’un dels marxistes més grans que ha produït la lluita de classes.

L’any començarà amb la propera biografia política de Lenin escrita per Rob Sewell, que serà una eina invaluable per als revolucionaris per aprendre sobre les idees de Lenin i la seva lluita pel socialisme.

Determinació i sacrifici

Un dels aspectes més inspiradors del Congrés va ser el sacrifici financer de tots els camarades, per ampliar i desenvolupar el treball de la Internacional. El 2018, el CMI es va proposar recaptar 500.000 euros en cinc anys. Aquest any, després de cinc anys de recaptació decidida, es va anunciar que hem recaptat més de 2,1 milions d’euros, més que quadruplicant l’objectiu inicial.

Imatge: IDOM

Imatge: IDOM

En una electritzant col·lecta, es van recaptar 630.000 euros, superant amb escreix l’ambiciós objectiu d’aquest any de 450.000 euros. Tenint en compte la inflació desorbitada que actualment assota l’economia mundial i el ràpid augment del cost de la vida a molts països, l’abast de la col·lecta d’aquest any encara és més impressionant.

Van arribar grans donacions de camarades de nacions capitalistes desenvolupades com Suïssa, Canadà i els Estats Units, però les contribucions dels camarades que viuen als països que pateixen el pes de la crisi capitalista van ser encara més commovedores i tenen un poderós significat polític.

Les seccions i grups del CMI a països des de Veneçuela fins a Sri Lanka van fer increïbles sacrificis que reflecteixen la determinació de tots els camarades d’elevar-se a les tasques històriques a què ens enfrontem.

El millor Congrés Mundial de la nostra història!

Concloent el Congrés, Hamid va donar una estimulant avaluació de la tasca a què s’enfronta el CMI: “A cada país es veu un procés decisiu cap a la revolució. Som aquí per una causa específica: construir una organització revolucionària”.

Camarades del Corrent Marxista Internacional a l'Estat espanyol presents al Congrés Mundial del CMI

Camarades del Corrent Marxista Internacional a l’Estat espanyol presents al Congrés Mundial del CMI

Era evident per a tots els camarades que aquest període serà un punt d’inflexió per a l’organització, que desenvoluparà el treball a més alçades. La QCI és més forta i creix més ràpid que mai.

Citant Lenin, Hamid va recordar al Congrés que “el marxisme és totpoderós, perquè és veritat”. El CMI ha pogut entrar en aquesta nova etapa de creixement confiat com a resultat directe de la nostra ferma comprensió de les idees del marxisme genuí.

Una organització és el producte directe de les idees sobre les quals es fonamenta. Al tancament del Congrés Mundial d’aquest any, els camarades estaven més decidits que mai a deslligar el potencial del CMI a tot el món.

Com va dir Hamid, tots els camarades del CMI “faran servir l’energia d’aquest Congrés per impulsar-nos a la següent etapa.

“El que s’ha mostrat en aquest Congrés és l’esperit de solidaritat, determinació revolucionària i sacrifici dels camarades, això ens dóna la nostra força invencible i la capacitat per superar tots els obstacles”.

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí