Coronavirus: milers de treballadors es mobilitzen i paren la producció contra les condicions insegures de treball

Enfront de la submissió dels governs davant la gran patronal, només la classe obrera pot garantir la lluita efectiva contra la pandemia- ‘Els treballadors de Mercedes Vitòria, IVECO Valladolid, els treballadors de la construcció d’Amazon Dos Hermanas, Balay, Aernova, continental … es planten davant la falta de mesures de prevenció en els centres de treball i marquen el camí!!

Els governs central i autonòmics i els mitjans de comunicació no es cansen de repetir que per aturar el contagi tots hem d’actuar amb responsabilitat i quedar-nos a casa. Més encara, després de la declaració de l’estat d’alarma, adverteixen que seran les forces policials i l’exèrcit qui imposaran les mesures coercitives que siguin necessàries. Amenacen amb la imposició de multes i sancions en aquells casos individuals d’indisciplina. Però totes les seves crides a la responsabilitat, s’aturen davant el mur infranquejable de la sacro santa propietat- les ordres no incumbeixen als propietaris de l’Capital. Les mateixes mesures d’aïllament que hora rere hora publiquen des dels grans grups mediàtics se sacrifiquen a l’altar dels seus beneficis i dels grans empresaris i es queden a les portes de les fàbriques i els centres de treball. Cada dia que passa, milions de treballadors s’enfronten a la incertesa, o bé que la seva salut no compta, o si l’envien a casa, com els afectarà en les seves condicions de vida i quin serà el futur de la seva ocupació.

Els comentaristes burgesos fan gala de la necessitat d’una informació veraç, però cap tertulià o autoritat, gossa esmentar la crua realitat, la salut i el futur de milions d’assalariats la dicten 100 famílies d’oligarques. Son les mateixes persones qui s’asseuen en els consells d’administració de l’IBEX i que, sense respondre davant de ningú, no dubten a sacrificar la salut dels seus assalariats per mantenir els seus guanys i, en els casos en què no poden mantenir els seus negocis, ja estan movent els fils de el poder per carregar demà tot el cost d’aquesta crisi sobre les nostres esquenes.

L’exemple de Mercedes-Vitòria

El dilluns, des de l’inici del torn del matí, a la cadena de producció de Mercedes Vitòria – la major indústria d’Euskadi amb 5000 treballadors en plantilla i uns altres 12.000 en auxiliars- es mastegava la tensió. La preocupació tenallava als treballadors; tots tenien en ment la incongruència hipòcrita que a ràdios i TVs continuament s’omplien la boca demanant que la gent es quedés a casa per aturar el contagi, i a ells se’ls obligava a treballar, incomplint totes les mesures de seguretat bàsiques, posant així en risc la seva salut i les de les seves famílies. A mig matí la tensió va esclatar, convertint-se en acció col·lectiva.

Reunits des de primeres hores amb la direcció de la planta i davant la negativa per part de la gerència de prendre cap mesura, el comitè d’empresa en ple es va concentrar en la línia nº 10, per informar i exigir que s’aturés la producció, amb aplaudiments i al crit unànime de ‘tancament ja! La plantilla es va anar concentrant. El president de comitè va prendre la paraula i va explicar als centenars de treballadors del torn, que tot i les reiterades exigències dels representants obrers, la gerència es negava en rodó a aturar la producció. Davant la seva negativa, el comitè es va posar en contacte amb l’Ertzaina (policia basca) i la Inspecció de treball, per demanar-los que constataren in situ l’incompliment flagrant de les mesures preventives aprovades legalment. El resultat va ser que lluny d’actuar, l’Ertzaina que es va presentar a la fàbrica es va limitar a escoltar les explicacions del gerent en presència del president del Comitè. Per la seva part, la inspecció de treball ni tan sols es va presentar.

Davant aquesta passivitat criminal d’empresa i autoritats, els treballadors van decidir aturar la producció i van imposar el tancament de l’activitat productiva des del torn de la tarda.

Més lluites

Davant la passivitat de les institucions, que posa en risc la nostra salut i la de les nostres famílies, com a Mercedes Benz, també a IVECO, a l’Amazon Dos Hermanas, Aernova (fàbrica d’aeronàutica d’Àlaba), la fàbrica de Balay a Saragossa, la fàbrica de pneumàtics Continental a Rubí (Barcelona), entre les empreses més significatives, els treballadors han pres la iniciativa, han dit prou i han assenyalant que l’únic camí a seguir, per tallar l’epidèmia i vèncer el Covid19, és el de la mobilització i disciplina col·lectiva dels treballadors.

El seu exemple ha de generalitzar-se: creiem que la postura d’ELA (sindicat basc) a l’exigir la paralització de totes les activitats no essencials i garantir prestacions suficients per a les persones afectades és insuficient però és un pas important en la bona direcció.

  • Cap confiança en l’estat ni la patronal!! Només la mobilització i organització del moviment obrer pot garantir la defensa de la salut pública!!
  • Cessament immediat de totes les activitats no essencials!!

Rebutgem el pla patronal de descarregar tot el pes de la pandèmia sobre el pressupost públic i que tal com ja van fer el 2008, siguem la majoria treballadora els que paguem el compte amb retallades salarials, ocupacions precàries i destrucció dels drets socials!!

  • Que es garanteixi el salari i condicions de vida dels treballadors, els autònoms i tots els sectors vulnerables!!
  • Que les grans fortunes que controlen les grans i mitjanes empreses del país tornin la riquesa que han anat acumulant durant dècades i es facin càrrec del pagament del l’100% del sou; en cas contrari, que s’expropien i posin a funcionar sota el control dels treballadors!!

Per posar tots els recursos de país al servei de la salut i de la vida, nacionalització immediata dels següents sectors estratègics de la producció:

  • Sector sanitari privat- laboratoris-hospitals-clíniques- fabricants d’equipament i material de la salut, perquè sota la supervisió dels treballadors de la sanitat i les seves organitzacions, es dugui a terme de manera immediata un pla per subministrar els equipaments i recursos necessaris perquè el seu treball es realitzi en condicions de seguretat, poder garantir la realització del test i el subministrament dels medicaments necessaris!
  • Sector energètic
  • Les grans empreses de transport, logística, distribució i comercialització de productes alimentaris i de primera necessitat, començant amb les grans cadenes de superfícies comercials i supermercats
  • Tot el sector financer i assegurador amb indemnització només en els casos de petits accionistes!!

Vitòria -Gasteiz 2020.03.17

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí