Davant de l’epidèmia de coronavirus: Posar tot el sistema econòmic i de salut al servei de les famílies treballadores

La crisi sanitària generada per l’epidèmia del coronavirus COVID-19 ha posat el planeta cap per avall i alterat la vida quotidiana de centenars de milions de persones, particularment en els països capitalistes desenvolupats i la Xina, origen de la infecció. Tancament d’extenses àrees geogràfiques i de ciutats, suspensió de classes en tots els nivells de l’ensenyament, limitacions a l’activitat laboral en nombrosos sectors, prohibició governativa de reunions massives i de manifestacions, reducció significativa de la vida social i cultural, entre d’altres, són les conseqüències d’una epidèmia que afecta més de 130.000 persones a tot el món i que ha deixat fins ara prop de 5.000 morts, la gran majoria persones d’edat avançada amb patologies prèvies.

Europa, juntament amb la Xina, l’Iran i l’Extrem Orient són les zones més afectades per aquest brot víric que, si bé no es caracteritza per una letalitat elevada -el 80% dels infectats només desenvolupa símptomes lleus i fins ara més de la meitat dels contagiats, al voltant de 70.000, ja estan curats i han superat la malaltia- sí que ha demostrat gran capacitat de contagi.

A l’Estat espanyol, l’epidèmia està tenint un impacte significatiu, comparat amb els països del nostre entorn, amb 3.754 infectats fins al moment i 84 persones mortes, sent així el segon país europeu més afectat després d’Itàlia, que supera ja 15.000 persones contagiades i un  miler de morts. I dins de l’Estat espanyol destaca sobretot la Comunitat de Madrid amb més de la meitat de les infeccions, 2.000, i el 70% dels morts, 56.

La responsabilitat del capitalisme

La plaga de l’COVID-19 no és un “càstig diví” ni una fatalitat incontrolable: se suma a la resta de calamitats i patiments que, malauradament, s’han fet comuns en les últimes dècades en el sistema capitalista global: el canvi climàtic i els desastres naturals, malalties evitables que maten anualment a milions d’éssers humans en els països més pobres, guerres a l’Orient Mitjà i altres regions, desenes de milions de refugiats procedents de països devastats per les guerres, la pobresa i el saqueig al que els sotmet l’opressió imperialista, i que deambulen com pàries pel planeta;  polítiques interminables d’austeritat i ajustament social, precarietat laboral i habitacional, feminicidis, etc. I ara s’anuncia una nova crisi econòmica global d’un caràcter i una intensitat similars o superiors a la de 2008-2009.

En la segona dècada de segle XXI, quan la humanitat ha assolit el més alt grau de desenvolupament i coneixement científic i tècnic imaginable per assegurar un benestar il·limitat per a tots i instaurar un paradís a la Terra, l’ésser humà es veu empetitit i sotmès per forces que semblen escapar al seu control com una barca agitada enmig de la tempesta.

No, no hi ha res fatalista ni “diví” en tot això. Hi ha un sistema econòmic i social caduc i bàrbar, com el capitalisme, on la forma en què la societat s’organitza i produeix està orientada a generar beneficis multimilionaris per a una minoria de grans empresaris i banquers en lloc d’atendre les necessitats socials i culturals de la  humanitat. Si les innombrables retallades socials després de la crisi de 2008 no s’haguessin acarnissat en les despeses sanitàries, mentre es rescataven bancs i empreses privades, els sistemes de salut de tot el món estarien millor proveïts per afrontar epidèmies com aquesta. Com una petita mostra, està la dada de la Comunitat de Madrid, on des de 2010 a 2018 la població va créixer en mig milió de persones mentre que els professionals sanitaris es van reduir en 3.600 i llits hospitalaris a 2.200.

Desenes de països i centenars de companyies farmacèutiques competeixen entre sí, separadament, amb un malbaratament colossal d’esforços i recursos humans, per trobar una vacuna eficaç per al coronavirus COVID-19. Aquesta tasca es veu obstaculitzada, a més, pel fet que la investigació científica medicinal està orientada a aconseguir fàrmacs i vacunes que retin milers de milions de dòlars a les companyies privades i no a l’interès general de la salut. Si en lloc d’això, hi hagués un sistema socialista democràtic global, sense fronteres nacionals ni monopolis privats, basat en la fraternitat i el benestar general, i on els recursos estiguessin subordinats a un pla orientat als interessos col·lectius, desenes de milers de científics de tot el món cooperarien entre si i compartirien els seus coneixements i investigacions per descobrir i desenvolupar molt ràpidament les vacunes i fàrmacs idonis per combatre epidèmies com la de l’COVID-19 i altres, a el cost mínim indispensable, perquè estiguessin a disposició de la humanitat sencera.

Neguem, per tant, que tots siguem igualment responsables en aquesta epidèmia de coronavirus, com tampoc pel que fa a el canvi climàtic i altres xacres que ens assoten.

Preservar les condicions de vida de la classe treballadora

Avui, la població està preocupada per la incertesa de l’epidèmia, sobre la paralització econòmica general i de la vida social, i sobre un potencial desproveïment o escassetat. I quan qualsevol persona va al supermercat a proveir-se del necessari tracta d’adquirir pa, làctics, fruites i verdures, material de neteja, aliments, roba, calçat, etc.  És a dir, tracta de proveir-se dels elements essencials de la vida. És la classe treballadora la que crea aquests mitjans de vida indispensables en les fàbriques, les empreses i el camp; i és la que serveix, prepara i ven aquests productes en els supermercats, i la que s’encarrega del ‘transport d’aquests mateixos productes així com de la població en general. És la classe treballadora la responsable del funcionament dels hospitals i centres de salut i la que conforma la immensa majoria dels professionals sanitaris, inclosos els metges i especialistes de el sistema nacional de salut. És la que forma i educa als nostres fills a les escoles, instituts i universitats; la responsable d’assegurar el proveïment d’energia i combustible; la qual recol·lecta els residus i deixalles de les llars i de les indústries, la qual assegura la circulació de la informació i de les telecomunicacions. Sí, sens dubte! la classe treballadora representa la vida; és la classe creadora per excel·lència, concentra en si mateixa tot el que hi ha de progressista, creatiu i avançat en la societat i, per tant, és la classe que representa el futur de la humanitat.

La classe capitalista -els grans empresaris, banquers i terratinents, els seus representants polítics i el seu aparell estatal i repressiu, així com els organismes imperialistes internacionals-, són els que promouen les guerres i la venda d’armes, enverinen els nostres rius, costes i muntanyes tractant d’esprémer fins a l’última gota de beneficis dels nostres recursos naturals; exploten els treballadors i retallen les despeses socials estenent el patiment i l’amargor en les famílies treballadores. Ells representen el passat, la reacció i la barbàrie. Són els nostres enemics de classe.

En aquest sentit, la tasca de tot activista compromès és agitar per la preservació de la classe a la qual pertanyem: les seves condicions de vida, el seu treball, les seves conquestes socials i democràtiques. No acceptem la degradació de les condicions de vida i democràtiques de la classe treballadora a causa de l’epidèmia de coronavirus ni d’altres circumstàncies, que són un producte en última instància de la pervivència d’un sistema reaccionari i d’una societat injusta basada en la dominació  d’una classe social, la capitalista. Aquesta, només busca mantenir i acréixer els privilegis que treu de l’explotació de la classe obrera a través del robatori de la feina que no li paga, que és la font dels seus beneficis i poder.

Que paguin els capitalistes i els rics

Prenent com a justificació l’epidèmia i el sacseig econòmic que comporta, els governs burgesos, la dreta i les organitzacions empresarials, estan tractant novament de dipositar sobre les esquenes de les famílies obreres el cost de l’actual crisi.

Hotels, restaurants, comerços i empreses de tot tipus estan aprofitant aquesta situació per anunciar centenars d’acomiadaments o la no renovació de contractes.

El PP i les patronals no han perdut el temps per exigir reducció d’impostos als empresaris i els rics, al fet que es mantingui inalterada la seva reforma laboral i al fet que es “flexibilitzi” encara més els contractes de treball i els acomiadaments.  Això és socialisme per als rics, i misèria per a les famílies treballadores! En suma, volen que el govern PSOE-UP apliqui el programa del PP.

Nosaltres estem radicalment en contra d’això. Els empresaris han acumulat enormes guanys des de la crisi fins aquí, desenes de milers de milions cada any, mentre que els treballadors mantenen, amb pocs canvis, el salari i el nivell de vida d’abans de la crisi, o pitjor. Els empresaris han de pagar el que correspon i el govern ha d’aprovar ja les seves promeses de reforma fiscal, que ja era bastant insuficient, per a que els rics paguin més en lloc de afavorir amb exempcions fiscals. No podem acceptar ni un sol acomiadament amb l’excusa de la baixada de l’activitat econòmica. La classe que representa la vida i el futur de la humanitat no pot ser llançada al femer perquè els que viuen de la feina d’altres segueixin mantenint la seva vida de privilegis.

No retrocedir en els nostres drets democràtics

No podem acceptar cap retallada en els nostres drets democràtics i d’expressió. Justament ara, quan entrem en una situació d’emergència, quan s’exigeix ​​la màxima disciplina social i els majors sacrificis als treballadors, començant pels treballadors sanitaris, la classe obrera ha de mantenir intactes els seus drets a la lliure expressió.  No podem acceptar cap restricció als nostres drets de protesta, de vaga i reunió. Els necessitem ara més que mai per defensar les nostres condicions de vida i les de les nostres famílies davant l’escomesa dels patrons i la dreta. Per descomptat, els treballadors som sensibles i els més interessats en frenar l’epidèmia que amenaça les nostres famílies; però en lloc d’atorgar nous privilegis que reforcin el poder de l’aparell de l’Estat per reprimir la lliure expressió de la classe treballadora en aquesta situació d’emergència, ha de ser la pròpia classe treballadora juntament amb les seves organitzacions de masses, sindicats, etc. qui exerceixin l’autodisciplina i estableixin, juntament amb els professionals de la salut i les comunitats en què viuen, els mecanismes i ordenances a seguir en cas de conflicte social o laboral per preservar la salut de tots: celebració de reunions, protocols de seguretat, tipus de lluites, manifestacions, etc.

Com enfrontar-nos al coronavirus: Nacionalitzar tot el sistema de salut, sense indemnització i sota el control dels treballadors!

Pel que fa a les mesures necessàries per contenir i revertir l’epidèmia, ens semblen molt insuficients les mesures adoptades fins ara pel govern, signades com en el cas d’Itàlia, per la seva negativa a enfrontar-se fortament amb els grans capitalistes i en particular amb el sector de la salut: clíniques privades, laboratoris farmacèutics, equips mèdics, etc.

Les proves sobre el coronavirus es fan amb comptagotes, tot just unes poques desenes de milers fins a aquest moment!  Hi hauria d’haver una campanya massiva de proves sense restriccions, al menys 2 per unitat familiar i a el 20% dels treballadors de cada empresa.

No és possible lliurar milers de milions d’euros de diners públics als empresaris per sostenir els seus beneficis per motius “extraordinaris” quan això haurà de retallar d’altres partides, donada la pretensió de Brussel·les de mantenir-la política fiscal austera.  Fins i tot si aquesta es relaxés, tampoc podem acceptar que s’incrementi el deute públic que haurà de ser pagat igualment amb noves retallades i més austeritat en el futur proper.

És un escàndol vergonyós que les clíniques privades s’estiguin lucrant amb les proves de detecció del coronavirus cobrant des de 300 fins a 800 euros per prova, davant les limitacions pressupostàries de la sanitat pública, i derivin a aquesta última el tractament i internament de les persones infectades. Això és inacceptable, quan aquesta gent s’embutxaca milers de milions d’euros cada any amb els seus concerts amb la sanitat pública. És un escàndol que disposar de màscares, guants, gel desinfectant, etc. (Escassos quan no inexistents en comerços i fins i tot hospitals) depengui de fabricants privats que han incrementat els preus en les últimes setmanes per lucrar-se encara més.

“La salvació del poble és la llei suprema” – El nostre programa

Sí, vam entrar en una situació d’emergència, i cal fer-li front amb mesures d’emergència. Com va dir Ciceró: “La salvació del poble és la llei suprema”. Avui, la salvació del poble, o sigui les famílies treballadores, les capes inferiors de la classe mitjana i de petits empresaris, exigeix ​​al menys, el següent conjunt de mesures:

 • Revertir totes les retallades a la sanitat practicats des de 2008 en endavant.  Tornar a, i superar, els números històrics de treballadors sanitaris, llits hospitalaris i la despesa pública destinada.
 • Extensió a tota la població de les proves gratuïtes del coronavirus, com a mínim 2 per unitat familiar i a el 20% de les plantilles de cada empresa. No esperar que apareguin els símptomes de la malaltia.
 •  Pla per a la contractació immediata del personal sanitari suficient per fer front a l’actual epidèmia amb contractes fixos permanents en les mateixes condicions que els treballadors fixos de el sistema nacional de salut.
 • Confiscació de les empreses sanitàries privades i de les seves clíniques perquè estiguin al servei de l’actual emergència sanitària, sense indemnització. Nacionalització sense indemnització, llevats petits accionistes, i integració en el sistema públic sanitari un cop passi l’actual període d’emergència, mantenint el 100% de l’ocupació existent.
 • Això s’ha de complementar amb la nacionalització sense indemnització, llevat dels petits accionistes, de les empreses clau de la salut (laboratoris, fabricants de mascaretes, guants i gel desinfectant; fàbriques d’equips mèdics i clínics, etc.) perquè la producció de material sanitari estigui sota el control de l’Estat, supervisat pels representants dels treballadors d’aquestes empreses.
 • Control obrer a les empreses que mantinguin la seva activitat per supervisar les condicions higièniques i de salut, a través dels comitès d’empresa i dels comitès de seguretat i higiene.
 • Suspensió de tota activitat econòmica no essencial amb el pagament de l’100% del salari als treballadors. No acceptem que computin les jornades no treballades per baixes per malaltia ni per vacances.
 • Ni ERES ni ERTES. No al cobrament de el 70% del salari pels treballadors afectats mentre duri l’epidèmia. No dipositar sobre l’Estat el pagament del salari ni amb el truc de computar la suspensió temporal de la feina com baixes per malaltia. 100% del salari pagat pels patrons.
 • Prohibició dels acomiadaments. Repartiment de la feina entre els braços existents. Si l’empresa tanca argumentant menyscapte financer que sigui nacionalitzada sense indemnització sota el control dels seus treballadors.
 • Que les empreses paguin el 100% del salari als treballadors que necessitin cuidar els seus fills, i no tinguin recursos, per la suspensió obligatòria de les classes.
 • Impost especial del 10% dels seus ingressos als grans bancs i a les 100 grans empreses que cotitzen a la Borsa de Madrid per finançar les mesures extraordinàries per fer front a l’actual epidèmia. Control obrer en aquestes empreses per evitar comptabilitat falsa i evasió de capitals.
 • Que s’obrin els llibres de compte de les empreses perquè els treballadors puguin verificar la situació financera de les empreses que argumentin problemes financers per aplicar totes aquestes mesures.
 • No al pagament del deute públic.

 

 

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí