No a la reobertura de l’activitat no essencial – La vida abans que els beneficis!

El govern Espanyol ha decidit reobrir les activitats econòmiques “no essencials” aquesta setmana, menyspreant l’opinió científica contrària dels experts epidemiòlegs i el sentit comú de la majoria dels treballadors afectats. El govern ha cedit així davant la patronal, condemnant milers de famílies treballadores al risc de contagi i el de perdre més éssers estimats.

Aquests dies ens hem despertat escoltant novament el soroll de les obres de construcció i milers de treballadors han hagut de tornar als estrets espais de les seves fàbriques i despatxos quan les morts diàries encara són considerables, més de 500, i la tendència de contagis, si bé està caient, podria remuntar amb l’obertura de l’activitat econòmica no essencial. Això passa mentre totes les dades apunten, sobretot les que arriben des de la zona més industrialitzada d’Itàlia com el cas famós de la província de Bèrgam, que la majoria de contagis succeeixen en el lloc de treball i en el transport públic. 

Ens diuen que “l’economia no pot quedar-se en hibernació” i que l’economia espanyola, com la d’altres països de sud d’Europa, perdria la seva competitivitat enfront dels països del nord. Però, analitzem bé per a qui l’economia no es pot aturar: per als treballadors que han de posar la seva salut en risc, o per als capitalistes que no volen perdre ni un euro dels seus beneficis siderals? Hem vist que el govern ha destinat milions d’euros en ajudes a les grans empreses i engrunes a la classe treballadora; però no, els capitalistes volen més i el govern acata.  No volen renunciar ni a un minut més d’explotació dels seus treballadors, costi el que costi.

El govern ens diu també que “en els sectors que tornen a treballar hi haurà un estricte protocol de seguretat”, quan sabem que fins i tot a les fàbriques del sector essencial els empresaris tracten d’evadir tot protocol de seguretat, ocultant-se darrere explicacions vergonyoses, com en el cas d’Adecco a Procavi, prop de Sevilla. En la majoria de plantes és impossible mantenir la distància de seguretat, per la mateixa estructura de la cadena de producció, així també com en moltes obres de construcció. A més encara no han arribat totes les màscares de protecció FFP2 que el govern diu que vol distribuir als que tornen a la feina, mentre sabem que falten EPIs als treballadors sanitaris que estan en primera línia.

La veritat és que el govern del PSOE-UP és incapaç de defensar conseqüentment les famílies treballadores que els van donar la seva més honesta confiança a les urnes. És incapaç de fer front a la patronal i de facto està aplicant tots els seus dictàmens. Obren les fàbriques, però ens avisen que “el confinament segueix en peu”. És a dir, traslladen únicament a la conducta individual de cada un de nosaltres la batalla contra el virus, quan sabem que no és així. Es pot anar a la feina en un lloc tancat i desprotegit però no es pot anar a caminar en un espai exterior obert i ampli.  Cal tenir en compte que els estudis científics ens diuen que la immensa majoria dels contagis es produeixen per un contacte continuat (més de 15 minuts) amb una persona infectada en un lloc tancat.

La conducta d’el Govern espanyol és una barreja de propaganda mediàtica enganyosa, errors puerils i servitud davant del capital de l’IBEX 35. Aquest, que és el comportament natural de la dreta i dels governs regionals que aquesta dirigeix, no hauria de ser el d’un govern que es reclama d’esquerres i defensor de les famílies treballadores. Obren les activitats econòmiques innecessàries abans que baixi la corba dels contagis, abans de tenir els dispositius de protecció per a tot els treballadors i, sobretot, abans de tenir un pla clar per detectar i aïllar els nou contagiats com es fa a Corea del Sud, a Taiwan i altres països. Però no, no deixen ni als nens fer una volta al parc amb un dels seus pares, condemnant-los a un innecessari patiment psicològic. La seva ineptitud política ens pot condemnar a un repunt dels contagis, frustrant així l’esforç de milions de treballadors que han respectat les normes de quarantena i de distanciament social fins ara.

Mentre el govern falla, la classe treballadora demostra la seva força i capacitat d’organització des de baix amb els grups de solidaritat de barri i sobretot amb l’esforç dels treballadors sanitaris als què diuen herois però que després insulten amb un “complement de perillositat” de tot just 33,88 euros!

Des d’avui, els sindicats haurien de organitzar la resposta, començant amb la realització d’assemblees en els centres de treball per discutir la situació, fins al punt de cridar a una vaga general per protegir la salut de les famílies treballadores.  L’exemple dels treballadors d’Airbus, Michelin i altres fàbriques al principi del confinament hauria de mostrar-nos el camí, com així el dels treballadors nord-americans d’Amazon o els italians de la FIAT. Nosaltres treballem i nosaltres decidim. Per això, no és acceptable la inacció que estem observant en les cúpules sindicals. Estan obligades a organitzar una resposta. Si no ho fan, els treballadors mateixos s’han d’organitzar des de baix en les seves empreses, amb assemblees, resolucions i aturades de l’activitat per forçar les direccions sindicals a declarar aquesta vaga general.

L’epidèmia no la guanyarem amb automòbils, ni amb avions, ni amb bombes, ni amb res que no sigui necessari a l’emergència sanitària del moment. La guanyarem amb el control democràtic directe de les fàbriques per part dels treballadors, per fer respectar les normes de seguretat i convertir la producció d’indústries no essencials en la producció de respiradors, EPIs, proves diagnòstiques i fàrmacs. La guanyarem detectant els nous contagiats amb proves massives i aïllant-los en estructures on es pugui dur a terme una quarantena eficaç, expropiant hotels i pisos buits. La guanyarem potenciant la sanitat pública reinvertint els diners del pressupost militar i aplicant un impost especial com a mínim del 10% als capitalistes. La guanyarem garantint condicions laborals dignes i protegides al personal sanitari, i expropiant totes les clíniques privades que es lucren de les tragèdies de milers de persones. La guanyarem potenciant la investigació pública i socialitzant-la a nivell internacional, per avançar sense obstacles cap a la detecció i elaboració d’un tractament eficaç i d’una vacuna que pugui protegir-nos amb èxit. Tot això implica un canvi radical de sistema econòmic i polític.

El sistema de mercat ha demostrat el seu fracàs total davant la crisi de la COVID19.  Milers estan morint i milions estan perdent el seu treball, condemnats a un misèria progressiva. Només una societat racionalment planificada en l’interès de la majoria pot salvar-nos de la barbàrie que estem vivint. Lluita amb nosaltres per a la transformació socialista de la societat!

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí